Video În 4 ani, a vândut şi cumpărat sute de haine second hand pe Facebook. Poncho din lână de alpaca, la 200 de lei
Dacă nu purtăm o haină timp de un an, ar fi bine să o vindem sau să o donăm, pentru că altfel va sta în dulap sau va ajunge la gunoi. Acesta e sfatul specialiştilor, pe care mulţi îl urmează. Platformele sociale sunt pline de grupuri pe care zeci de mii de oameni vând şi cumpără piese vestimentare second hand, în stare bună, la un preţ mult mai mic decât în magazine. În acest fel, recuperează o parte din bani şi îşi reîmprospătează frecvent garderoba.
"Este un poncho lucrat din lână de alpaca. Îl scot la vânzare, este 200 de lei, de la 700", spune o tânără.
Andreea a vândut peste 200 de articole vestimentare atât din garderoba sa, cât şi a familiei ei, pe un grup de Facebook dedicat vânzărilor de haine şi accesorii SH.
"De patru ani, pentru mine a devenit o educaţie, o cultură, nu mai merg în magazine. Găsesc absolut tot", spune Andreea.
Hainele pe care nu le mai purtăm pot fi vândute pe Facebook
Din aceeaşi comunitate face parte şi Adina. De când a descoperit-o, a vândut haine în valoare de câteva mii de lei.
"În momentul în care îmi doresc să cumpăr ceva, vând din garderoba mea şi achiziţionez alte produse de pe grup", spune Adina.
Cel mai vechi grup de Facebook care se ocupă cu vânzarea hainelor second hand are aproape 60.000 de participanţi. Fondatoarea a creat chiar şi evenimente, unde utilizatorii se pot întâlni să-şi vândă hainele live.
"Târgurile fizice, unde ne întâlnim şi este ca o petrecere, fetele îşi vând hainele. Avem un maraton, unde vom alerga doar doamne, să demonstrăm că suntem o comunitate. Sunt 100.000 de cereri de intrare în grup", spune Claudia Nicolau, fondatoarea grupului cu haine.
Există şi aplicaţii pentru vânzarea hainelor SH
Au apărut şi aplicaţii care ne ajută să nu aruncăm hainele. Într-un singur an, doar pe una dintre aceste platforme s-au strâns sute de mii de utilizatori.
Pe aplicaţiile pe care putem vinde şi cumpăra haine, găsim şi articole vestimentare cu etichetă care costă un sfert din cât costă ele în magazin. Aşa am făcut o ţinută dintr-un top, o pereche de pantaloni care imită pielea, o geantă şi o pereche de pantofi cu toc cu 300 de lei în loc de 600.
"Există două tipuri de public: acela de vânător de reduceri, dar şi acela de pasionat de fashion vintage. S-ar lega creşterea platformelor de creşterea inflaţiei", spune Raluca Radu, specialist E-commerce.
Există şi aplicaţii destinate exclusiv produselor purtate, semnate de designeri consacraţi.
De anul viitor, colectarea separată a deşeurilor textile va fi obligatorie şi în România, însă autorităţile vor trebui să investeasca mult în infrastructura de reciclare.
"Ţine doar de planul judeţean de gestionare a deşeurilor, şi de modul în care fiecare primărie îşi face datoria", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Datele arată că peste 95% din textilele din gospodăriile româneşti sunt aruncate sau incinerate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰