Cum vorbea Mihai Șora despre bătrânețe și moarte: "Mă simt ca un om între oameni. Când o să vină, o să vină"
Filosoful şi eseistul Mihai Şora a murit, seara trecută, la venerabila vârstă de 106 ani. Anunţul a fost făcut de soţia acestuia printr-o postare pe pagina de Facebook a filosofului. Mihai Șora a fost considerat un reper pentru lumea intelectuală a României şi un model pentru tinerii care au protestat în ultimii ani în Piaţa Victoriei.
De Redactia Observator la 26.02.2023, 19:35"Era vară, stăteam undeva pe câmp. Nu vedeam decât cerul albastru, zumzetul ăsta care era muzica Universului si eu eram acolo în mijlocul acestui Univers. E o amintire fondatoare pentru mine. De atunci încoace mi-am gasit această identitate". Este prima amintire din copilăria celui mai longeviv filosof din lume. Şi-a dedicat întreaga viaţă studiului şi a rămas energic şi curios până la 106 ani.
- Cum te simţi la vârsta asta?
- Mă simt ca un om între oameni. Simt bătrâneţea ca un dar care mi-a fost acordat. Nu stau cu moartea în faţă. Când o să vină, o să vină.
Moartea lui Mihai Șora, anunțată pe Facebook de soţia sa, Luiza Şora, printr-un mesaj emoţionant de adio
Cei doi s-au căsătorit în 2014 şi au trăit o poveste de iubire intensă, în ciuda diferenţei de 56 de ani dintre ei: "Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic".
10.000 de oameni au transmis condoleanţe pe Facebook. Mihai Şora a fost mereu conectat la lumea din online. Posta des mesaje pentru cei 280.000 de urmaritori ai săi. În ultimii ani a fost vocea socieţii civile la protestele din Piaţa Victoriei.
Girafa din faţa Muzeului Antipa a fost locul de întâlnire cu ceilalţi protestatari. Aici, va fi organizat şi un eveniment în memoria sa.
Adrian Cioroianu, istoric: A fost un reper al vieţii intelectuale din România. Rămâne unul dintre acele personaje care la noi a făcut trecere din secolul 20 spre secolul 21.
Născut în anul 1916 în Timiş, Mihai Șora a studiat filosofia la Bucureşti şi la Paris
A lucrat ca referent la Ministerul de Externe în perioada Anei Pauker. A fost fondatorul cunoscutei colecţii de cărţi "Biblioteca Pentru Toți". După căderea comunistui, a fost primul ministru al Învăţământului, in guvernul condus de Petre Roman. A demisionat în semn de protest faţă de mineriadele din '90. Când a împlinit un secol de viaţă, Mihai Şora a fost decorat la Cotroceni. Klaus Iohannia i-a oferit ordinul Steaua Romaniei, în rang de Cavaler. Academia Română l-a numit membru de onoare la secţia de Filosofie.
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Opera lui Mihai Sora rămâne şi pentru Academia Română şi pentru societatea românească una de referinţă, pentru că ceea ce îi lipseşte lumii contemporane, cred, este comunicarea directă şi dialogul constuctiv. Ori el a îndemnat prin concepţia sa filosofică la dialog, la cooperare şi la înţelegere.
Mihai Şora fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. Ceremonia de înmormantare va avea loc marţi la Biserica Alba din Bucureşti. După prânz, Mihai Şora va fi înmormântat Cimitirul Bellu.