Video Vestea morţii filosofului Mihai Şora a căzut ca un trăsnet pentru cei ce l-au cunoscut şi îndrăgit. Ioana Nicolaie: "Sunt foarte tulburată. Îl regret din tot sufletul"
Filosoful şi eseistul Mihai Şora a murit, seara trecută, la venerabila vârstă de 106 ani. Anunţul a fost făcut de către soţia acestuia printr-o postare pe pagina de Facebook a filosofului. Mihai Șora a fost considerat un reper pentru lumea intelectuală a României. A fost un patriot desăvârşit, care şi-a demonstrat iubirea pentru ţară printre oamenii ieşiţi să protesteze de-a lungul timpului pentru o Românie mai bună.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mihai Şora s-a născut în 1916 în satul Ianova, din județul Timiş. Pe 7 noiembrie anul trecut a împlinit 106 ani. La un secol de viaţă, preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinului "Steaua României", în rang de Cavaler.
Mihai Şora, filosof: Mă simt ca un om între oameni. Mă plimb, privesc, aud, particip la Univers. Simt bătrâneţea ca un dar care mi-a fost acordat.
A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din guvernul condus de Petre Roman. A demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din iunie 1990. Şora a fost mereu prezent la protestele din Piaţa Victoriei din 2017 – 2018. A fost constant activ pe Facebook, unde publica mesaje cu privire la activitatea sa intelectuală.
Mihai Şora, filosof: Când eu mă năşteam, aici se desfăşura o luptă pe viaţă şi moarte. Patriotismul e un orizont larg de iubire care se creează clipă de clipă de-a lungul vieţii.
Vestea morţii filosofului Mihai Şora a fost transmisă de către soţia sa printr-o postare pe Facebook
Vestea că filosoful Mihai Şora nu se mai află printre noi a fost transmisă de către soţia sa printr-o postare pe pagina acestuia de Facebook, şi a căzut ca un trăsnet printre cei ce l-au cunoscut şi l-au îndrăgit: Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta.
Mii de mesaje de condoleanţe şi de recunoştinţă pentru tot ce a reprezentat filosoful au curs în comentariile postării care a anunţat vestea tristă. Scriitori, jurnalişti, actori sau politicieni, toţi l-au văzut ca o inspiraţie şi au rămas cu inima frântă, conştienţi că mesajele lui Mihai Şora le vor lipsi cu desăvârşire.
Ioana Nicolaie, scriitoare: Sunt foarte tulburată. Îl regret din tot sufletul.
Adrian Cioroianu, om politic: A fost un reper al vieţii intelectuale din România. Rămâne unul dintre acele personaje care la noi a făcut trecere din secolul 20 spre secolul 21. Aceşti oameni care fac tranziţia dintre secole, care inspiră diferite generaţii, cred că sunt cei care ne marchează şi cei care ne rămân ca o ancoră în amintirea noastră şi în memoria noastră.
În semn de recunoștință, noaptea trecută mai mulți admiratori ai maestrului şi-au dat întâlnire lângă girafa din faţa Muzeului Antipa pentru a-i aprinde o lumânare. Acesta este locul în care Mihai Şora se întâlnea cu oamenii atunci când participa la protestele din Piața Victoriei.
Mihai Şora, filosof: Ştiu că nu voi mai fi. Sau voi rămâne doar în amintirea celor care m-au cunoscut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰