De ce îşi distrug producătorii din Iaşi culturile de spanac. "Îl băgăm sub sapă frumos şi dăm cu tractoraşul"
Spanacul nu mai e pe placul românilor nici măcar în post. Legumicultorii din Iaşi se plâng că au ajuns să arunce și chiar să desființeze culturi întregi de spanac pentru că nu se mai cumpără. Prețul de vânzare este mic, iar aceştia nu își scot nici măcar cheltuielile. Principala problemă ar fi lipsa unor puncte de desfacere, care să le ofere clienților condiții mai bune și să îi încurajeze să vină la piață.
De Clara Mihociu la 05.04.2025, 10:21"Asta facem noi cu spanacul care nu se vinde în piaţă, îl băgăm sub sapă frumos şi dăm cu tractoraşul", spune Vasile Preutescu, legumicultor.
Se întampla acum o săptămană în solariile unui legumicultor din comuna Ciurea, județul Iași. Pentru că nu are cerere, Vasile Preutescu a decis să distrugă spanacul, iar în locul lui să planteze altceva.
"Era destul de frumuşel spanacul, era matur. Eu l-am cultivat undeva toamna. Am aşteptat perioada postului, am zis că lumea se va îndrepta către spanac. La piaţa de en gros a fost undeva la 2 lei kilogramul", continuă Vasile Preutescu.
Cererea de spanac, mai scăzută ca oricând
Bărbatul cultivă legume de 11 ani, iar până acum niciodată nu a avut o cerere atât de scăzută. Mai mult, nici restul verdeţurilor nu mai sunt căutate de cumpărători.
"Nu mai intră lumea în piaţă, nu ştiu ce se întâmplă, nu caută verdeţuri, nu au timp. Se duc după amiaza, după amiaza pieţele sunt închise", spune Preutescu.
Cererea scăzută de spanac o confirmă și alți legumicultori.
Există însă prea puţini cumpărători care îi cunosc beneficiile şi care sunt nerăbdători să îl cumpere. Iar cei care totuşi îl aleg... sunt descurajaţi de preţ. De-a lungul anilor producţia de spanac a fost într-o continuă scădere. Cea mai mare cultură a fost înregistrată în anul 2019, în timp ce la polul opus, cu cea mai slabă producţie a fost anul 2023.
PRODUCŢIA DE SPANAC
ANUL 2019
Producţia totală : 2.759 de tone
Suprafaţa cultivată : 266 de hectare
ANUL 2023
Producţia totală : 1.605 de tone
Suprafaţa cultivată : 151 de hectare.