De cinci ani, sute de şoferi îşi riscă viaţa pe un pod din Braşov, din care s-a surpat o bucată: "Dacă nu fac nimic în privința asta, atunci va fi din ce în ce mai rău"
Să traversezi un pod în România e ca şi cum ai juca ruleta rusească. Nu ştii niciodată când se poate prăbuşi aşa cum recent s-a întâmplat cu podul de la Luţca în Neamţ. În Braşov, de exemplu, un pod din care s-a rupt o bucată întreagă în urmă cu cinci ani... e tot nereparat. Sute de şoferi îl traversează zilnic. Şi asta deşi, pe un întreg tronson de drum, între viaţă şi moarte stă doar un parapet de plastic.
De Claudiu Loghin la 08.08.2022, 20:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Podul de aproape 150 de metri a făcut parte, până în 2016, din șoseaua ocolitoare a oraşului Brașov. A rămas, însă, şi astăzi extrem de circulat, chiar și după ce un tronson nou construit a fost dat în folosinţă. Sute de șoferi traversează zilnic podul-capcană.
De cinci ani îşi riscă viaţa
Claudiu Loghin, reporter Observator: O întreagă grindă din beton s-a prăbuşit din această secţiune a podului în luna februarie a anului 2017. Au trecut de atunci cinci ani şi jumătate, podul este nereparat, iar bucata lipsă a fost delimitată cu simple parapete de plastic.
Urmele degradării sunt vizibile cu ochiul liber. Balustrada care a mai rămas e ciuruită de rugină, iar crăpături adânci traversează podul pe toat lungimea
- "Podul ăsta e vechi de 80 de ani" / "Nu, minte. I-au dat drumul în '89". Cum a încercat un primar din Caraş...
- Momentul în care un pod se prăbușește și e purtat de apele învolburate, în Turcia. Inundațiile au făcut...
- O bucată dintr-un pod aflat în Neamț s-a desprins chiar în timp ce șoferii îl traversau. Muncitorii au venit cu...
Localnic-reporter: Nu e normal.
- De ce?
- Păi vă dați seama, sunt cinci ani de zile de când este surpat.
Localnic: Pare că integritatea podului nu mai e aceeași cum ar fi trebuit să fie. Dacă nu se întâmplă nimic, așa o să și continue. Dacă nu se investește nimic, nu fac nimic în privința asta, atunci va fi din ce în ce mai rău.
Cine trebuie să refacă podul? Potrivit actelor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Doar că podul nu mai face parte, acum, dintr-un drum național, așa că e nevoie de o Hotărâre de Guvern, prin care să fie transferat de la CNAIR la Primăria Brașov.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Așteptăm ca CNAIR să termine procedura și documentația necesară pentru aprobarea Hotărârii de Guvern, iar după aceea să facem această trecere de la CNAIR către municipalitate, astfel încât municipalitatea să poată să realizeze lucrări acolo.
Elekes Robert, purtător de cuvânt DRDP Brașov: În timpul procedurii de predare către Primăria Braşov s-a schimbat legislaţia, aşa că trebuie reluată documentaţia, şi nu este o documentaţie tocmai simplă. Sperăm că se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Să sperăm că în decursul unui an să vedem schimbări acolo.
Starea podului din Braşov nu este un caz izolat. În urmă cu doar două luni, podul din localitatea Luţca din judeţul Neamţ s-a prăbuşit în timp ce mai multe maşini circulau atunci pe drum.