Noua prognoză a hidrologilor. Ce debit va avea Dunărea pe 29 septembrie, la Baziaș
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 7900 m3/s, în intervalul 22 - 29 septembrie, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), a anunţat, duminică, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
De Redactia Observator la 22.09.2024, 15:27În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în creştere, exceptând prima parte a intervalului de prognoză, când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Bechet - Tr. Măgurele.
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, iar duminică dimineaţa avea valoarea de 6100 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia - Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet - Tulcea.
Totodată, debitele vor fi în scădere pe râurile din bazinele hidrografice Someş, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursurile Siretului, Prutului, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului şi relativ staţionare pe celelalte râuri din ţară.
- Viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre România. Primele măsuri luate de Apele Române, pentru a preveni un dezastru
- Revărsarea Dunării a atins apogeul în Budapesta. Strategia de apărare pusă în practică de Ungaria, după...
- Cum a fost stabilit ajutorul de 1,5 miliarde de euro pentru România lovită de inundaţii. Ţara, în alertă în...
Sunt posibile creşteri uşoare şi izolate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, slabe cantitativ, a mai precizat INHGA.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie.
Dunărea va avea un debit mai mic decât în timpul inundațiilor din 2006
În timpul inundațiilor din 2006, Dunărea a înregistrat unul dintre cele mai mari debite din istoria sa recentă. În luna aprilie 2006, debitul fluviului a atins valori record, ajungând la peste 15.800 de metri cubi pe secundă (m³/s) în zona Porților de Fier, un punct de referință pentru monitorizarea debitului Dunării în România.
Acesta a fost unul dintre cele mai mari debite măsurate în ultimii 100 de ani, depășind debitul mediu multianual, care este de aproximativ 6.500 - 7.000 m³/s în această zonă. Debitul maxim istoric al Dunării înainte de 2006 fusese înregistrat în anul 1895, când fluviul a avut un debit de aproximativ 15.300 m³/s.
Aceste debite extrem de mari au dus la creșterea nivelului apei și la revărsarea fluviului, afectând grav regiunile riverane.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și