Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Revărsarea Dunării a atins apogeul în Budapesta. Strategia de apărare pusă în practică de Ungaria, după inundaţiile din 2013

Reporterul Observator Iulia Pop se află la Budapesta, acolo unde apele Dunării s-au revărsat şi au provocat deja inundaţii. Vârful viiturii de pe Dunăre a fost atins în această dimineaţă în Ungaria, când nivelul apei a ajuns la 830 de centimetri. Premierul Viktor Orban spune că mai sunt 5 zile critice. Şi în România autorităţile locale sunt în alertă, pregătite să intervină. 

de Iulia Pop

la 21.09.2024 , 19:33

În Budapesta urmează cinci zile grele, cinci zile critice, după cum spunea Viktor Orban, pentru că acum se va vedea dacă digurile vor rezista de la forţa fluviului. Natura bate cumva în retragere.

Viitura se îndreaptă spre România pe Dunăre

Ungurii parcă şi-au învăţat lecţia de matematică a dezastrului, iar calculele le-au făcut în felul următor: au avut un nivel-record al Dunării de 890 de centimetri în 2013, iar atunci inundaţiile au făcut ravagii. La 11 ani distanţă, s-au luat după un nivel de 900 de centimetri şi doar în funcţie de asta şi-au construit strategia de apărare a oraşului.

Vezi și

Lucrurile par să reintre pe un făgaş normal de săptămâna viitoare, de miercuri-joi. Atunci este aşteptată şi viitura în România, dar autorităţile de la noi spun că nu ar trebui să ridice probleme majore. 

Pe acelaşi subiect

Vreme extremă în Europa

Puhoaiele au lovit nemilos case şi drumuri din provincia Trabzon, Turcia. Şuvoaiele au fost atât de puternice, încât au răsturnat zeci de maşini, care au rămas apoi pe jumătate îngropate într-un strat gros de mâl. Urgia a fost adusă de ploi infernale, care au făcut râurile să iasă din matcă rapid. După retragerea apelor, a urmat alt necaz - alunecări de teren. 

"După cum vedeți, se lucrează pentru a debloca drumurile. Sunt și alunecări de teren și nămol. Drumul acesta merge spre ruinele lui Moș Crăciun. Cei care vin de acolo, cei care vin de pe platouri, din cartiere, din împrejurimi, şi vor să ajungă în oraș, sunt blocați pe drumuri din cauza acestui mâl", arată Aziz Yildirim, guvernatorul Trabzon.

În Spania, inundaţiile au adus panica într-un oraş turistic, la 130 de kilometri de Valencia. Alcala del Jucar, celebru pentru fortăreaţa lui medievală săpată în stâncă - a fost traversat de viituri rapide. 15 mașini au fost luate de apele furioase, care au mutat din loc şi utilajele grele de câteva tone, aflate pe un şantier. Furtuna i-a luat prin surprindere şi pe locuitorii din Tarragona, iar în La Mancha mai multe magazine şi benzinării au fost inundate. 

Apele revărsate fac ravagii şi în nordul Italiei. Peste 2.500 de oameni au fost evacuaţi din regiunea Emilia Romagna, unde patru râuri au ieşit din matcă. După ce a trecut potopul, unii s-au întors acasă în speranţa că îşi vor mai recupera ceva din bunurile de valoare.

Localnicii sunt furioşi - acuză autorităţile că nu au folosit fondurile puse la dispoziţie pentru apărea împotriva inundaţiilor. Aceeaşi zonă a fost lovită de puhoaie şi anul trecut. 17 oameni au murit atunci, iar pagubele au fost de ordinul miliardelor de euro. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Revărsarea Dunării a atins apogeul în Budapesta. Strategia de apărare pusă în practică de Ungaria, după inundaţiile din 2013