Decizii radicale, după recordurile de infectări cu noul coronavirus: "Nu mai avem locuri în spitale. Încercăm să găsim soluții"
România a depăşit pragul de 4.000 de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore. Şi jumătate de ţară este plină de focare, cele mai multe în spitale. Dacă nu luăm măsuri, peste o săptămână vom număra mai bine de 5000 de infectări pe zi.
De Redactia Observator la 14.10.2020, 19:57- România a depășit, pentru prima dată, bariera de 4.000 de infectări cu noul coronavirus într-o singură zi.
- 10 cadre medicale de la spitalul din Deva s-au infectat cu noul coronavirus.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Din mie în mie de la o săptămână la alta. 4.016 români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore.
Record şi de internări la Terapie Intensivă: 686 de pacienţi sunt în stare gravă. Premierul a cerut ca cei care nu au simptome să nu se mai ducă la spital!
Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara: Este foarte îngrijorător. Nu mai avem locuri în spitale, încercăm să găsim soluţii.
În aproape jumătate din ţară, numărul infectărilor în ultimele două săptămâni, raportat la mia de locuitori, a depăşit pragul de 1,5. Cea mai gravă situaţie e în Capitală, Alba şi Vâlcea.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a virusului și e imperativ să inversăm trendul.
Şi va fi dificil, numărul de focare e în creştere şi a ajuns la 375.
La Hunedoara, situaţia e critică. 10 medici şi asistenţi din Spitalul Judeţean din Deva s-au infectat.
Lucian Miron, director medical Spitalul Județean de Urgenţă: Lucrurile sunt grave, sunt dificil de gestionat.
Secţia de Neurologie de la Spitalul Municipal din Hunedoara a fost deja închisă. În secţia de infecţioase, pe un etaj întreg, sunt tratate doar cadre medicale din judeţ.
Radu Budae, manager Spitalul Municipal Hunedoara: Avem 13 cazuri de colegi de la secţia de Neurologie, este o anchetă epidemiologică în curs, probabil că este transmitere comunitară.
Din cele 72 de focare active de la spitalele din toată ţara, trei dintre ele sunt la Zalău, chiar în locul unde ajung cei mai mulţi pacienţi, la Unitatea de Primiri Urgențe.
Primele cazuri de Covid din Unitatea de Primiri Urgențe au apărut încă de săptămâna trecută, la trei brancardieri. Ulterior, a fost testat tot personalul de pe secție, dar virusul se răspândise deja la alte opt asistente și un registrator medical.
Ramona Mărincaș, director de îngrijiri medicale Spitalul Județean Zalău: Delegăm personal din secțiile care nu au cazuri pozitive și continuăm să angajăm pe perioadă determinată.
Ligia Marincaș, director DSP Sălaj: Spitalul este supraaglomerat, atât la boli infecțioase, cât și la pneumo. Fac față cu greu, avem saloane tampon unde izolăm toți suspecții.
66 de oameni au murit în ultimele 24 de ore din cauza COVID. Bilanţul negru al pandemiei a ajuns azi la 5.601 decese.
Octavian Jurma, medic Timișoara: Decesele în mod clar se vor dubla, vor ajunge la 100 pe zi de săptămâna viitoare și, în mod normal, cazurile la ATI trebuie să ajungă la o mie. Dacă nu se ajunge la o mie este pentru că deja am atins capacitatea maximă și oamenii deja rotesc paturile.
Medicii estimează că săptămâna viitoare vor fi 5.000 de noi infectări pe zi.