Delicii cu tradiții într-un sat pitoresc din Harghita. Oamenii vin de departe ca să redescopere gustul autentic al produselor
Într-un sătuc pitoresc din Harghita, câțiva producători locali duc mai departe rețetele vechi de sute de ani şi transformă fiecare farfurie într-o călătorie în timp. Haideţi să descoperim împreună ce înseamnă o masă ca la mama acasă!
De Redactia Observator la 09.03.2025, 07:58Şi cum zacuscă ca la mama acasă cere, fără îndoială, o pâine rumenită pe vatră, cu coajă crocantă și miez pufos, cei care au ajuns la târgul din judeţul Harghita, s-au bucurat de o călătorie în timp, care le-au trezit amintiri și i-au făcut să revină, dornici să retrăiască savoarea copilăriei.
"Putem şi gusta, şi lua cu noi, ce nu găsim în magazin". "Am cumpărat cârnaţi. Am cumpărat miere și cumpăr imediat pâine de casă", spun clienții.
Delicii cu tradiții într-un sat pitoresc din Harghita
Acest gust autentic românesc, dăinue şi astăzi datorită unor producători locali pasionați, care acum trei ani și-au propus să ducă mai departe moștenirea bunicilor.
"Încercăm să revitalizăm tradiţia şi încercăm prin acest eveniment, ce am început în 2023, să dăm un gust viu pentru producători locali", a declarat Klara Szabo, organizator târg.
"Ne bucurăm când sunt astfel de evenimente şi putem să venim cu produsele noastre autentice pe care omul le poate gusta doar la bunica", a declarat Kincses Kalman, producător local.
Acest producător local a adus la târg delicii din carne de vită, însă povestea sa este la fel de savuroasă ca și bucatele sale! Totul a început acum 20 de ani, cu doar trei viței aduși din Ungaria, iar astăzi, munca și pasiunea lui s-au transformat într-o fermă cu peste 200 de exemplare.
"Este total bio ce avem aici: salam, cârnaţi, conserve, mititei. Sunt preparate din rasa sură de stepă. Este o rasă foarte deosebită. Era autentici aici, în Transilvania, dar în vremea comunismului a dispărut total", mai spune Kincses Kalman, producător local.
Cei care nu au apucat însă să cumpere tot ce le-a poftit inima, o pot face şi anul viitor, când producătorii locali vor scoate din nou bucatele alese.