Dentişti străini, "made in Romania". Cu diplomele false, luate pe câteva mii de euro, cei mai mulţi se angajau în Vestul Europei: "Sunt interesaţi de bani, nu de calitate"
Belgia avertizează din nou asupra fenomenului diplomelor false de medici stomatologi obţinute la noi în ţară. Un reportaj al unei publicaţii arată că dentiştii "made in România", cei mai mulţi tunisieni, sunt slab pregătiţi şi în mod normal nu ar trebui să profeseze. Autorităţile belgiene aşteaptă de aproape 10 luni ca oficialii de la Bucureşti să le transmită ce măsuri iau în acest cazuri. Un demers făcut de altfel şi de Observator, rămas tot fără răspuns.
De Mădălina Iacob la 30.05.2024, 19:53Presa belgiană a readus subiectul în discuţie după ce în vara trecută a acordat spaţii ample. Jurnaliştii au vorbit cu dentişti din România care atrag şi ei atenţia asupra fenomenului diplomelor false, eliberate contra cost de universităţi private. Sumele ar porni de la 5.000 de euro.
Diplome false obţinute în România
"Ei sunt interesaţi de bani, nu de calitate. Nu le pasă de profesia lor stomatologică", spune Mihaela Cuţui, medic stomatolog în Timişoara.
Anul trecut, Asociaţia Medicilor Stomatologi din Belgia a tras un semnal de alarmă după ce a observat că mulţi medici slab pregătiţi profesional aveau diplome obţinute la noi în ţară. Aşa că au cerut imediat explicaţii autorităţilor din România. Ziariştii belgieni au preluat şi reportajul Observator realizat atunci când la Bucureşti au început verificările în acest sens. "Vom face verificări la noi la Minister", promitea Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
- Suspiciuni de fraudă în Belgia. Unul din șase stomatologi înregistrați anul trecut are diplomă obținută în...
- Diplome de asistenţi medicali, obţinute ilegal de mai mulţi italieni în România. Sunt audiaţi angajaţii unei...
- Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete false. Cum le era păcălită...
La aproape un an distanţă, nu a fost comunicat până acum un rezultat oficial. Cert e că, la Colegiul Stomatologilor, continuă să vină absolvenţi de Medicină care, până să facă dovada competenţei, au reale probleme de comunicare.
Fraude ascunse sau ignorate de autorităţi
"Din 21 de dosare depuse în acest an de cetăţeni străini, absolvenţi de Medicină Dentară în România, pentru a obţine dreptul de liberă practică, 6 au fost respinse pentru că nu cunoşteau limba română sau nu aveau documentaţia completă", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator. Medicii dentişti din România vorbesc de fraude pe care autorităţile le ascund sau nu le verifică.
- Reporter: Deci credeţi că străinii profită de România şi merg să lucreze în altă parte, în Europa?
- Mihaela Cuţui: Da. Dacă au destui bani, da, pot face rost de acest document. Autorităţile româneşti nu vor să verifice asta. Vor să ascundă.
- Reporter: De ce?
- Mihaela Cuţui: Pentru că sunt lacomi.
Echipa Observator a discutat cu medicul timişorean care e convins că fenomenul e scăpat de sub control. "Această problemă este întâlnită inclusiv la Spitalul din Cork, unde sunt medici nigerieni care au făcut facultatea în România, sunt medici rezidenţi pe secţie de Oncologie singurul cuvânt cunoscut în limba română e o singură propoziţie: Ce faci?", spune Mihaela Cuţui, medic stomatolog în Timişoara.
Potrivit legislaţiei, ţările europene sunt obligate să recunoască diplomele emise de alte ţări din UE, iar candidaţii nu pot fi respinşi din această cauză.