Antena Meniu Search
x

Video Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete false. Cum le era păcălită vigilenţa

Nouă persoane au fost arestate preventiv, după descoperirea-şoc a procurorilor: asistenţi şi medici de la o clinică privată au falsificat peste 700 de reţete compensate, care au şi fost elibertate de farmacii din Bucureşti şi Ilfov. Tratamentul era destinat pacienţilor cu diabet, însă a ajuns pe piaţa neagră la cei care cumpărau medicamentele pentru a slăbi. Prejudiciul adus sistemului de sănătate din România se ridică la un milion de lei. Printre arestaţi se află şi asistenta care falsifica reţele. Iar alte 4 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. 

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 30.05.2024 , 08:19

Slăbiciunile sistemul medical din România au fost amplu exploatate de o reţea de infractori formată, culmea, din medici, asistente şi farmacişti. 

"Parafele, semnăturile digitale ale medicilor și semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii, se aflau în permanenţă în recepția clinicilor, la îndemâna asistenților medicali", daclară Daniel Nedela, procuror.

Fraudă de un milion de lei

Vezi și

Capul reţelei era o asistentă care lucra de mulţi ani într-o clinică privată din Capitală. Profitând de experienţă, dar şi de accesul pe care-l avea la parafele medicilor, o asistentă care lucra în această clinică a prescris, în fals, peste 700 de reţete cu medicamente pentru slăbit. 

Pe acelaşi subiect

Reţetele erau eliberate mai apoi în farmacii din apropiere acolo unde asistenta şi complicii ei aveau înţelegeri cu doi angajaţi ai lanţului. Medicamentele erau vândute mai apoi pe piaţa neagră.

Medicamentele erau compensate sută la sută de stat, erau vândute pe reţelele de socializare, iar suspecţii se îmbogăţeau. Beneficiarii nu erau bolnavii de diabet, ci tinere care voiau să slăbească. Schema fraudei a mers la sigur. Asistenta a eliberat reţete nu doar la farmaciile unde avea cunoscuţi ci şi la altele, unde a păcălit vigilenţa angajaţilor. Greşeala acestora a fost că nu au cerut actele de identitate ale bolnavilor. 

"Orice farmacist are obligația că atunci când emite un medicament să verifice specialitatea medicului prescriptor și identitatea persoanei care ridică medicamentul. Aceste obligații au fost nesocotite grosolan în fapt de farmaciști. Aceste vulnerabilități au fost cunoscute și exploatate în consecință de către inculpați", explică procurorul Simona Anghel.

Clinica este încă deschisă

9 persoane au fost arestate preventiv. Printre ei, asistenta care era capul reţelei, 8 farmacişti, dar şi administratorul clinicii - medic de meserie, care potrivit procurorilor ştia nu a acţionat. Iar alţi patru oameni au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Reţeaua a funcţionat timp de un an. Într-un final Casa de Asigurări de Sănătate a intrat pe fir şi a sesizat parchetul. Clinica este încă deschisă. Prejudiciul total se ridică la peste 1 milion de lei.  În timp ce unii luau medicamentele pentru a slăbi, bolnavii de diabet au fost puşi pe drumuri pentru tratamentul salvator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Evenimente » Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete false. Cum le era păcălită vigilenţa