"Din import mâncăm, la preţuri minunate". Cireşele de mai se coc în iunie: capriciile vremii au distrus recoltele
Capriciile vremii au lovit puternic în fructele româneşti. Anul acesta, cireşele de mai se coc în iunie, iar caisele sau piersicile vor fi şi ele scumpe, şi la vedere, şi la preţ. În tot acest timp, producătorii locali de fructe se zbat să răzbească pe o piaţă sufocată de importuri. Şi, deşi mulţi ar vrea să cumpere fructe autohtone, când preţul lor e aproape dublu faţă de cele de import, patriotismul trece pe locul al doilea.
De Redactia Observator la 12.05.2023, 21:17Deşi e aproape jumătatea lunii mai, faimoasele cireşe româneşti lipsesc din pieţe. Vremea capricioasă le-a dat peste cap planurile producătorilor. "Nu prea avem speranţă. Sunt foarte puţine, că le-a luat gerul ăla atunci. Noi avem vreo 50 de cireşi, dar nu ştim cât culegem din ei că sunt foarte puţine", spune o femeie. La Turcineşti, în Gorj, în "patria cireşelor", Gheorghe Sichitiu îşi aminteşte că-n alţi ani pe vremea asta avea taraba plină.
Fructele din import sunt peste 50 de lei kilogramul în depozitele engros
"Natura ne dă, natura ne ia. Cine se suie pentru 10 cireşe într-un cireş, nu se urcă nimeni. Numai scara s-o pui pe el. Din import mâncăm, la preţuri minunate", a declarat Gheorghe Sichitiu, producător. Marii producători preferă să îşi protejeze recolta şi îi întârzie intenţionat perioada de rodire. Calculul e simplu: mai bine culeg mai târziu, decât deloc. "Am aplicat şi acest tratament, v-am spus, pentru a preveni efecte negative la brume şi la îngheţuri târzii de primăvară. Deci producţia de cireşe în acest an va fi mai tardivă cu cel puţin două săptămâni", a declarat Constantin Tache, producător fructe.
Cine vrea neapărat să-şi potolească pofta de cireşe, trebuie să bage adânc mâna în buzunar. Fructele din import sunt peste 50 de lei kilogramul în depozitele engros. De altfel, pieţele gem de fructe şi legume din import. Sunt mai ieftine şi mai arătoase, o recunosc şi comercianţii. În această piaţă din Craiova, un kilogram de căpşuni din Grecia costă 13 lei, la jumătate faţă de cele româneşti. Când preţul face legea, clienţii nu prea mai ţin cont de unde vine marfa.
Şi, totuşi, cum se explică diferenţa uriaşă de preţuri dintre fructele noastre şi cele de import? "Ori în celelalte ţări, în Spania, de unde vine, în Grecia, subvenţia la hectar în momentul de faţă este 600, 600 şi ceva de euro, faţă de 190 de euro cât este în România", a declarat Constantin Tache, producător fructe. Primele cireşe româneşti vor ajunge în pieţe la începutul lunii iunie.