Directorul Științific INFP, Mircea Radulian, explicații despre cutremurul 5,8 de duminică noapte
România s-a cutremurat, noaptea trecută. Un seism cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, la o adâncime de 150 de kilometri, s-a produs în zona seismică Vrancea, cu epicentrul în judeţul Buzău.
De Redactia Observator la 28.10.2018, 08:42România s-a cutremurat, duminică. Un seism cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, la o adâncime de 150 de kilometri, s-a produs în zona seismică Vrancea, cu epicentrul în judeţul Buzău. Specialiştii de la Fizica Pământului estimează că intensitatea, în epicentru, a fost de gradul şase.
România este zguduită de cel mai puternic seism din 2014. Timp de aproape 20 de secunde pământul s-a cutremurat.
Unda trepidaţiilor pleacă din zona seismică Vrancea cu o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, de la o adâncime de peste 150 de kilometri. Cele mai apropiate oraşe sunt Nehoiu, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc şi Vălenii de Munte.
Directorul științific INFP, Mircea Radulian, explică de ce cutremurul a fost resimțit ca de scurtă durată în unele zone.
MIRCEA RADULIAN - directorul ştiinţific al INFP: Fiind la magnitudinea aceasta, e posibil ca în anumite locuri să se fi simţit ambele unde - undele primare, undele secundare. În unele locuri s-a simţit numai a doua undă, care este mai puternică, şi atunci durata a fost destul de scurtă, de vreo câteva secunde, dar cred că în anumite locuri s-a simţit şi prima mişcare şi atunci a părut ca şi cum ar fi fost două cutremure.
În Buzău, locatarii unui bloc care prezintă pericol în caz de seism, au ieşit din case.
”A fost foarte tare! Foarte tare m-am speriat. Foarte puternic s-a simţit”, declară un localnic.
Şi Capitala a fost lovită în miez de noapte. Un pol fierbinte pe harta clădirilor cu risc seismic de aici este Centrul Vechi al oraşului.
Chiar dacă nu au fost înregistrate pagube autorităţile au venit rapid în Centrul Vechi, după câteva minute de la producerea cutremului.
Cu toate astea, în zona Maica Domnului faţada unui balcon s-a prăbuşit.
”Eram în casă, eram trezită deja, cum am simţit cutremurul, am ieşit afară, să văd ce se întâmplă, că am auzit bubuitura”, povestește proprietara,
În cluburile din Centrul Vechi, petrecăreţii nu au realizat ce se întâmplă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă îndeamnă la calm şi la pregătire pentru eventuale replici. De altfel, un alt seism cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter a urmat după câteva ore.
PLT. MAJ. DUMITRU CĂTĂLIN VASILE, ISU: În urma producerii unui cutremur procedura noastră spune să executăm o recunoaştere, pe două trasee prestabilite, noi în urma producerii cutremurului am efectuat recunoaşteri, pe două trasee prestabilite, unul în Centrul Vechi şi altul pe bulevardele mari ale Capitalei, care sunt în raionul nostru. În urma recunoaşterii nu am găsit pierderi de vieţi omeneşti sau rănirea altor persoane.
De altfel, pompierii au ieşit pe străzi în toate regiunile în care s-a resimţit mişcarea pământului.
RAED ARAFAT: Până la acest moment nu avem informaţii despre orice pagube. La Întorsura Buzăului s-a înregistrat o întrerupere foarte scurtă de curent, dar a fost reluată.
Însă apelurile au curs la numărul de urgenţă 112, după ce mai multe persoane au făcut atac de panică.
ALIS GRASU, DIRECTORUL SAJ BUCUREŞTI-ILFOV: Până la această oră este un număr mai mare, dar nu exagerat, vorbim undeva până în 30 de apeluri, având ca şi cauză efectele emoţionale produse de cutremur.
Tot pentru a nu se crea haos printre oameni, sistemul Ro-Alert inaugurat recent nu a transmis nicio avertizare, însă în mediul on-line acest lucru a stârnit revoltă. Trebuie reţinut însă că sistemul nu funcţionează înainte de cutremur, ci poate oferi doar ulterior, dacă situaţia o impune, informaţii utile.
Pe reţelele de socializare, un clip cu un cutremur produs în urmă cu doi ani, în Chişinău, dar postat noaptea trecută ca fiind de acum, a devenit viral.
Seismul s-a simţit şi în Bulgaria, Republica Moldova, dar şi la graniţa cu Ucraina. Totul se petrece la fix două săptămâni de la demararea celui mai mare exerciţiu de simulare a unui cutremur major în România.