Doi bărbaţi infectaţi cu difterie cutanată netoxigenă, în Capitală. Ultimul caz a fost înregistrat în România în 1989
Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în Capitală, au declarat reprezentanţii INSP, care au precizat că această afecţiune apare în special la consumatorii de droguri, care trăiesc in condiţii precare. Cei doi pacienţi sunt bărbaţi, infectaţi cu HIV.
De Redactia Observator la 09.12.2023, 19:42”E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Conform sursei citate, ambii pacienţi la care a fost confirmată difteria cutanată netoxigenă au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”. Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri, care trăiesc in condiţii precare.
Primele cazuri din 1989
Reprezentanţii INSP afirmă că în România nu au mai fost înregistrate din 1989 cazuri de difterie cutanată netoxigenă.
- Rafila explică ce înseamnă declararea epidemiei de rujeolă în România: Lumea trebuie să ştie că este o...
- Premieră în domeniul medical. Cine sunt pacienţii care vor beneficia de vaccinare gratuită. Anunţul lui Rafila
- Femeile între 19 şi 45 de ani pot cumpăra vaccinul HPV redus cu 50%, anunţă ministrul Sănătăţii
Difteria este provocată de Corynebacterium diphtheriae. Există două forme clinice de difterie: respiratorie şi cutanată. În cazul difteriei cutanate, microorganismele pătrund prin pielea lezată, apar papule care evoluează spre ulceraţie cronică greu vindecabilă, acoperită uneori de o membrană cenuşie.
În urmă cu patru ani, Ministerul Sănătăţii a cerut măsuri de supraveghere în judeţele de la graniţa cu Ucraina, după ce în ţara vecină apăruseră cazuri de difterie.
Cine sunt pacienţii
"Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă. Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național", potrivit Ministerului Sănătății.