Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ion Iliescu, trimis din nou în judecată pentru crime împotriva umanităţii, în cazul Mineriadei. Procurorii au refăcut ancheta după 35 de ani

Ion Iliescu a fost trimis din nou în judecată pentru crime împotriva umanităţii, în cazul Mineriadei, alături de fostul lider al minerilor, Miron Cozma, şi alţi apropiaţi ai puterii de la acea vreme. La 35 de ani de la evenimentele violente care au şocat Europa, procurorii au refăcut ancheta şi au trimis dosarul în instanţă.

de Denisa Dicu

la 02.04.2025 , 19:52

Ion Iliescu, pe atunci preşedinte, este acuzat că a reprimat violent protestele anti-prezidenţiale din iunie 1990, împreună cu Petre Roman, prim-ministrul de atunci, şi cu Virgil Măgureanu, şeful SRI de la acea vreme. Minerii conduşi de Miron Cozma au omorât patru oameni în bătaie şi au rănit 1.300, spun procurorii.

"Inculpaţii au constituit un grup criminal de natură politică, administrativă, militară și civilă, înăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție la fapte produse la o scară impresionantă", scriu anchetatorii în noul rechizitoriu. 

Iliescu nu s-a prezentat fizic la proces

Vezi și

Potrivit ministrului Justiţiei, Radu Marinescu, "dosarul Mineriada a fost închis în 2008 de procurorul general de la acea vreme. Şase ani mai târziu, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat statul să reînceapă ancheta, iar în 2017, procurorii au trimis cazul în judecată. După trei ani, Curtea Supremă de Justiţie a decis anularea probelor". 

Pe acelaşi subiect

Procurorii au fost nevoiţi să refacă de la zero ancheta, după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că nu au fost administrate corect probele din rechizitoriu, care în cele din urmă a fost anulat. 

La începutul anului, inculpaţii au fost chemaţi la Parchet că să afle ce acuzaţii li se aduc. În vârstă de 95 de ani, Ion Iliescu nu a fost citat pentru că nu se poate deplasa din cauza vârstei – procurorii au mers acasă la el pentru a-i prezenta acuzaţiile.

"Dumnealui a înţeles care este încadrarea, care este starea de fapt care s-a reţinut. A semnat procesul verbal şi asta a fost tot", a declarat Daniela Dediu, procuror de caz.

Infracţiunile contra umanităţii se pedepsesc cu până la 25 de ani de închisoare. 

Denisa Dicu Like

Pasiune, adrenalină, curiozitate și dorința de a afla poveștile oamenilor. Sunt doar câteva dintre lucrurile care mă îndeamnă să fac jurnalism cu atât de mult drag.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Evenimente » Ion Iliescu, trimis din nou în judecată pentru crime împotriva umanităţii, în cazul Mineriadei. Procurorii au refăcut ancheta după 35 de ani