Dosar penal pentru vatmanul care s-a şicanat cu un şofer în Bucureşti
Răsturnare de situaţie în cazul deja celebrului conflict dintre un vatman din Bucureşti şi un şofer. Imaginile au devenit virale, iar poliţiştii s-au răzgândit. Nu doar şoferul care depăşeşte coloana de maşini pe linia de tramvai este de vină.
De Valentin Stan la 06.01.2020, 20:46Răsturnare de situaţie în cazul deja celebrului conflict dintre un vatman din Bucureşti şi un şofer. Imaginile au devenit virale, iar poliţiştii s-au răzgândit. Nu doar şoferul care depăşeşte coloana de maşini pe linia de tramvai este de vină. Agenţii au observat că vatmanul a lovit intenţionat autoturismul şi i-au deschis dosar penal.
Înfruntarea din trafic a declanşat un val de comentarii. Cine a greşit în acest caz?
După verdictul dat ieri, poliţiştii s-au mai gândit puţin. L-au lăsat pieton pe şofer, i-au dat şi o amendă de 2.200 de lei, apoi şi-au mutat atenţia asupra vatmanului.
Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: În urma reanalizării imaginilor apărute în spaţiul public, poliţiştii Brigăzii Rutiere s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere. Pentru a fi pusă în mişcare acţiunea penală, este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate
Şoferul are 90 de zile la dispoziţie pentru a depune plângere. Între timp, continuă şi cercetarea disciplinară a vatmanului.
Andrei Creci, director STB: Cea mai blândă sancţiune este avertismentul, cea mai dură este desfacerea contractului de muncă. Noi nu tolerăm astfel de manifestări în trafic. Amândoi au greşit, din punctul meu de vedere
Codul Rutier pare opţional pentru mulţi şoferi. Este o realitate, iar dovadă stau imagini surprinse chiar astăzi, la bordul unui tramvai. Am pornit dimineaţă chiar pe traseul pe care a avut loc accidentul, iar şoferii au apărut imediat pe linia specială: "Încercăm să evităm pe cât posibil. Putem să evităm 10, 15, 20, 60 pe zi. Ajungi în punctul în care nu poţi să eviţi. Uite! Maşină! Neacordare de prioritate. Şi abia am plecat din staţie. Doar un minut parcurs pe traseu. Ia uitaţi! Acordare de prioritate! Ce putem să îi facem? Să îi dăm un claxon scurt şi să aşteptăm, deşi era vagonul în mişcare. Iată, taxiul de culoarea galbenă care mai are puţin şi se pune pe contrasens. Şi e plin cu călători taxiul".
În ultimii 12 ani de meserie, vatmanul a reuşit să contureze profilul şoferului bucureştean.
Andrei Catrina, vatman: Recalcitrant, neatent şi telefonie mobilă. Ar trebui să ştie că distanţa de frânare a tramvaiului este poate de 10 ori mai mare decât a unui vehicul normal
Iată ce povesteşte şi un şofer de autobuz.
George Marinescu, şofer autobuz: Într-un program de opt ore, inevitabil daca nu stai cu piciorul pe frână şoferii se bagă, îţi taie faţa, nu dau semnal, nu dau prioritate. Ar însemna să stăm numai la poliţie
Anul trecut, numărul accidentelor în care au fost implicate mijloace de transport în comun a crescut cu jumătate faţă de 2018. În cele mai multe dintre cazuri, vina a fost a şoferilor care nu au acordat prioritate autobuzelor sau tramvaielor.
Cât despre victime, cei răniţi au fost cel mai des pasagerii care nu s-au ţinut bine şi au căzut în momentul accidentului.
Tupeul unor şoferi nu are limită. Astăzi, în nordul Capitalei, o maşină abandonată pe linia de tramvai a blocat traficul aproape o oră şi jumătate.