Două cafenele şi un restaurant din România au devenit unice în Europa. Oraşul în care zidurile spun oaspeților adevărate poveşti
Două cafenele şi un restaurant din Centrul Istoric al Brașovului au fost incluse în Circuitul al cafenelelor istorice din Europa şi vor funcţiona sub Înaltul patronaj al Consiliului Europei! Vorbim de locuri în care zidurile spun oaspeților povești bogate și savuroase, pe potriva rețetelor după care încă se fac, de exemplu, cele mai bune deserturi.
De Redactia Observator la 28.12.2023, 20:10Cele trei localuri au - acum, la intrare - însemne care atestă că funcționează sub înaltul patronaj al Consiliului Europei. Acest local, de exemplu, este renumit atât pentru cafea, cât şi pentru prăjiturile făcute după rețete tradiționale, vechi de mai bine de o jumătate de secol.
Arnold Klingeis, ambasador HCR România: Aici găsiți rețete care sunt foarte vechi, pe care nu le găsiți într-o cafenea modernă, unde acele rețete sunt realizate după proceduri cum le făceau mama și bunica, unde simțiți gustul cel care vă amintește de copilărie.
Cafenele-muzeu
Interiorul altei cafenele sub patronaj european seamănă mai mult cu un muzeu. Cafeaua şi ceaiurile au arome aparte, iar - în al treilea local - clienţii pot vedea cum se pregăteşte mâncarea comandată.
- Românii care au dat sarmalele pe caviar şi sushi. Cât costă un meniu premium de Crăciun la un hotel de lux din...
- Şofer, găsit cu cadavrul unui bărbat în maşină, în parcarea unui restaurant din SUA. Poliţiştilor le-a spus...
- Afacerea de succes cu care o româncă a dat lovitura la Paris. Ecaterina a ajuns în celebra rubrică "Top 5" a...
Claudiu Loghin, reporter Observator: Pe lângă ambient şi calitatea reţetelor de produse, mai există un motiv pentru care cele 3 localuri au fost incluse în acest circuit: apropierea faţă de Biserica Neagră. E poate cel mai cunoscut monument din Centrul Istoric al Braşovului, un loc în care forfota turiştilor e aproape neîntreruptă.
Ce alte locuri ar putea fi incluse în sistemul de patronaj
Toate cele trei localuri funcționează în clădiri de patrimoniu, reabilitate prin proiecte arhitecturale care au pus accent pe păstrarea specificului istoric al imobilelor, pe folosirea materialelor și principiilor constructive de acum două, trei secole.
James Chisnall, manager Untravelled Paths Londra: Cred că o mulțime de turiști își doresc să vină și să afle lucruri interesante despre istoria și cultura de aici, din România.
Arnold Klingeis, ambasador HCR România: Rutele culturale ale Consiliului Europei reflectă istoria, cultura, crizele, moştenirea, valorile, evoluţia continentului, care a dus omenirea în confortul zilei de astăzi.
Administratorii circuitului spun că și alte localuri din zone turistice ar putea fi incluse în acest sistem. Iar Casa de ceai a Reginei Maria, de la Castelul Bran, este unul dintre ele.