Antena LIVE
Video

Două milioane de măşti neconforme în scolile din sectorul 5. "Puteam fi expuşi oricând"

Aproape două milioane de măşti neconforme au fost descoperite cu doar câteva zile înainte de reînceperea şcolii. Măştile fuseseră distribuite în mai multe şcoli din Sectorul 5 al Capitalei şi urmau să fie folosite de elevi.

De la 05.02.2021, 11:17

Două milioane de măşti neconforme au fost descoperite în aproape toate şcolile din Sectorul 5 al Capitalei. Măştile, în valoare de 9 milioane de lei, urmau să fie folosite de luni. 

Mariana Alexie, administratorul şcolii: "În septembrie au fost aduse în şcoli. Au fost o parte bune, o parte ulterior am aflat că sunt neconforme. Am anunţat primăria şi ni s-a spus că vor fi schimbate."

55.000 de măşti neconforme vor fi ridicate până la finalul săptămânii din această şcoală din sectorul 5 al Capitalei. În paralel, unitatea de învăţământ are alte 53.000 de măşti conforme pe care elevii le vor purta din 8 februarie. 

Măştile neconforme, cumpărate în perioada stării de urgenţă

Agenţia Naţională a Medicamentului a constatat că măştile nu ofereau protecţie. Acestea provin de la 3 societăţi comerciale şi au fost achiziţionate în perioada stării de urgenţă. 

Nicoleta Mari, profesor limba română: "Nimeni nu s-a simţit confortabil când a aflat aşa ceva, pentru că puteam fi expuşi oricând."

De teamă, părinţii spun că o să le cumpere ei copiilor măşti pentru a fi siguri de eficienţa lor. Cazul a intrat deja în atenţia DNA. 

Peste 2,4 milioane de elevi se întorc fizic la şcoală de luni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 80 la sută dintre elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor din 8 februarie când începe cel de-al doilea semestru şcolar.

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de  ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6713 şcoli din 7203 unităţi de învăţământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care  locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă la şcoală se vor face teste rapide celor cu simptome de COVID-19, Cîmpeanu a declarat că există o problemă a personalului medical care să facă aceste teste.

”După discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii, având în vedere că noi am susţinut de la bun început acest proiect de testare cu antigen, există disponibile teste antigen pentru toţi elevii şi cadrele didactice din  România, este însă o problemă a personalului medical care  să administreze aceste teste. Testarea este un act medical, nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund. Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici  de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP, în total am avea 5.000 de persoane cu  competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome  în şcoală”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că cele 5.000 de cadre medicale vor fi disponibile în doar 5.000 de şcoli, dintr-un total de 17.000 câte sunt în prezent.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că şcolile sunt dotate cu măşti de protecţie pentru elevi şi cadrele didactice.

”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a declarat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla, dacă elevii sau profesorii nu vor purta măşti, Cîmpeanu a declarat că speră ca toţi să dea dovadă de responsabilitate, însă dacă un elev va refuza masca, acesta nu va fi primit în colectivitate, iar dacă un profesor va refuza să poarte o mască de protecţie sanitară, atunci va fi sancţionat de Inspectoratul Şcolar.

”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care  avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca... Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi  discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a mai declarat Cîmpeanu la Digi 24, potrivit News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

masca elevi scoala
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Orașul din România în care se mută tot mai mulți tineri și pensionari....
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024