După 18 ani, singurul aeroport construit în România în ultima jumătate de secol, este aproape gata. Primele aeronave vor decola de pe Ghimbav din această toamnă
Singurul aeroport construit în România, în ultima jumătate de secol, e aproape gata, la Ghimbav, în Braşov. Primele aeronave ar putea decola de acolo chiar din această toamnă. Avioanele vor fi dirijiate dintr-un turn de control virtual.
De Claudiu Loghin la 10.04.2022, 19:40- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Primele lucrări la Aeroportul Internaţional de lângă Braşov au început în urmă cu 18 ani. Acum însă va marca o premieră pentru România: va avea un turn virtual
Claudiu Loghin - reporter Observator: Pista aeroportului are o lungime totală de 2840 de metri şi o lăţime de 45 de metri. Aeroportul nu va avea un turn de control fizic, ci va fi controlat prin sisteme electronice de la Arad, de la exact 333 de kilometri, în linie aeriană directă.
Primele aeronave vor decola de pe Ghimbav din această toamnă
Practic, avioanele care vor decola și ateriza la Brașov vor fi dirijate de controlorii de trafic din Arad. Aeroportul impresionează nu doar prin tehnologie
- Premieră în România la aeroportul din Braşov, singurul construit în ultimii 50 de ani. Turn "virtual" de...
- Fabrica de la Ghimbav va produce drone militare pentru Israel. Contractul, semnat cu cei care fabrică piese pentru...
- Primele bănci smart, cu panouri fotovoltaice, din oraşul Ghimbav. Dotate cu Wi-Fi, au porturi USB şi senzori de...
Claudiu Loghin - reporter Observator: Așa arată terminalul aeroportului international Ghimbav, singurul aeroport construit in Romania, în ultima jumătate de secol. Suprafața totală a terminalului este de peste 12 mii de metri patrati. Lucrările au început în 2020 și au durat aproximativ un an. Întreg aeroportul ar trebui să fie operațional pe 1 noiembrie anul acesta.
Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov: Mai avem de implementat echipamentelel de radio navigatii. Toate aceste echipamente deja au fost copmandate la furnizorul din Italia.
Investiţia totală de până acum a fost de aproximativ 100 de milioane de euro şi a fost acoperită din bugetul Consiliului Judeţean şi din credite.
Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov: La finele acestor contracte pe care le avem in derulare, vom ajunge la 130 de milioane.
Aeroportul va fi conectat la calea ferată și viitoarea autostradă A3. Traficul estimat pe aeroport este de 300 de mii de călători, pe an. Până acum, companii aeriene din Ungaria, Polonia, Germania, Turcia, Israel şi România şi-au exprimat intenţia operării unor curse de pe acest aeroport.