"E suficient ca una să atace, iar celelalte vin în ajutor". Copil de 3 ani din Botoşani, atacat de un roi de albine. Medicii spun că trăieşte doar printr-un miracol
Momente de coşmar dupa ce un copil de trei ani din Botoşani a fost atacat de un roi de albine în curtea bunicilor. Dus imediat la spital, medicii au scos peste 70 de ace din trupul micuţului. Băiatul este norocos că este încă în viață. Specialiştii ne avertizează: pe timp de caniculă sau secetă, albinele devin foarte agresive.
De Redactia Observator la 03.07.2023, 19:48Băieţelul de trei ani era în vizită la bunici. Se juca în curte, într-o zonă aparent sigură. Stupii familiei erau la cel puţin 50 de metri distanţă. Nimeni n-a bănuit pericolul care urma. Dintr-o dată, copilul a început să ţipe. "Atat de repede isi transmit una alteia informaţiile, incât in cateva fracţiuni de secundă, ele sunt acolo unde sunt direcţionate", a declarat Constantin Alexa, apicultor. Imaginea a fost şocantă. Copilul era înconjurat de roiul de albine extrem de agitate care îl atacau. Părinţii au reuşit cu greu să-l scoată din mijlocul insectelor agresive. Speriaţi, oamenii l-au dus imediat pe micuţ la spital. Doctorii au numărat peste 70 de înţepături pe trupul micuţului.
Pe timp de caniculă sau secetă, albinele devin foarte agresive
"Din fericire a avut o evoluţie favorabilă. Nu a făcut şoc anafilactic", a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Botoșani. Specialiştii ne avertizează. Pe timp de caniculă sau secetă, albinele devin foarte agresive. "Albina atacă doar în momentul în care se simte în pericol. E suficient ca una să atace, iar celelalte vin în ajutorul ei. Sunt atrase de culorile închise. La parfum, la alcool, ţigară şi transpiraţie. Mişcări bruşte, copii care ţipă, aleargă", a declarat Constantin Alexa, apicultor. Pentru majoritatea oamenilor, o înţepătură de albină înseamnă doar o mică inflamaţie, roşeaţă a pielii şi senzaţia de mâncărime, fără complicaţii. Dar, pentru cine este alergic la albine, evoluţia poate fi letală. La câteva minute după înţepătură, apare şocul anafilactic. O reacţie alergică severă aduce criză de astm, palpitaţii, ameţeli, pierderea cunoştinţei şi chiar moartea.
"Pacienţii care se cunosc cu alergii, cu patologii cronice, trebuie să se prezinte la medicul de specialitae. Există medicaţie pe care noi o administrăm aici şi nu poate să fie în farmacia casnică, nu există un tartaemnt de urgenţă pe care pacientul il poate administra la domiciliu şi să fie sigur", a declarat Ramona Guraliuc, șef UPU SMURD Botoșani. Dacă suntem surprinşi de albine, trebuie să ne ascundem în camere închise, nu în spaţii deschise şi nici în apă. Insectele pot aştepta minute bune până când victima iese la suprafaţă să respire, iar atunci atacă din nou.