"Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic!". Ungurii irigă cu apă din Mureş, în timp ce fermierii arădeni își plâng de milă, din cauza secetei
Agricultorii din Arad se uită cu jind peste graniţă, în Ungaria. Pierd sute de mii de euro din cauza secetei, dar şi în lipsa unor sistemelor de irigaţie. În acest timp, vecinii noştri au culturi bogate, graţie sistemelor de irigare performante. Care culmea, folosesc apă importată de la noi, din râul Mureş.
De Redactia Observator la 09.07.2022, 10:02Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan: Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi.
Culturi agricole ungureşti cu apă românească
În timp ce la noi culturile sunt compromise din cauza secetei, la vecinii noştri maghiari totul e verde. Câmpurile lor sunt irigate cu apă din râul Mureş, în baza unui contract încheiat cu statul român.
Traian Vlaicu, director ANIF Arad: Comanda maximă către partea maghiară este un milion jumate metri cubi de apă la un preţ de 35 de euro mia de metri cubi.
- ''Totul este uscat, pământ crăpat.'' Efectele secetei se simt şi în oraşe. Cum putem proteja plantele de caniculă
- Grânarul Europei se transformă în polul secetei. "Numai beţe, restul, mai nimic"
- Pepenii de Dăbuleni au concurenţă serioasă pe piaţa din România. Unde se găsesc lubeniţele care tind să...
Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan: "Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii".
Pe care noi, din păcate, nu-l mai avem!
Fermierilor nu le rămane decât să ceară despăgubiri
Până în 1990, zona Aradului, ca, de altfel, toată România, era împânzită de sisteme de irigaţii. Acum, din încrengătura de conducte şi pompe nu a mai rămas nimic.
40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deţinute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiţia este de 6.000 de lei la hectar şi, cum toată cultura e calamitată, pierderile sunt ameţitoare.
Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan: Este printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!
La presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 milioane de euro pentru refacerea canalelor. Numai că lucrările n-au început. Şi, nu se ştie nici când vor începe.
Traian Vlaicu, director ANIF Arad: Investiţia, la nivelul actual, este la faza de licitaţie privind elaborarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic.
Cu culturile distruse de secetă, fermierilor nu le rămane decât să ceară despăgubiri.