Antena Meniu Search
x

Video Grânarul Europei se transformă în polul secetei. "Numai beţe, restul, mai nimic"

România este lovită de o secetă cumplită şi asta se vede la noi cel mai bine în Câmpia Bărăganului. Din grânarul Europei, zona s-a transformat în polul secetei. Faţă de anul trecut, producţiile sunt de două sau chiar de trei ori mai mici. Dacă nu plouă mai repede, de pe unele câmpuri nu se va putea scoate nimic. 

de Redactia Observator

la 08.07.2022, 20:45

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Suntem în localitatea Dragalina, din judeţul Călăraşi. Aşa arată aici pământul. E bocnă, după ce n-a mai plouat de luni bune

Bogdan Soare cultivă peste 1.200 de hectare. A început deja să recolteze rapiţa şi grâul. Numai că producţia nu e ce aştepta. 

Bogdan Soare, fermier: Până la ora actuală am recoltat 2 tone, 2,5 tone la rapiţă. Recoltăm între 2 tone jumate, 3 până la 5 jumătate, cu vârfuri de 6 tone la grâu. Stăm sută la sută la mâna lui Dumnezeu. Şi ca să te pretinzi inginer şi să stai la mâna lui Dumnezeu e cea mai mare frustrare. 

Pe acelaşi subiect

În zonă există canale de irigaţii, numai că au fost lăsate în paragină. 

Polul secetei, în România

E la fel şi-n Ialomiţa.

Radu Alexandru, fermier: Problema cea mai mare va fi la porumb şi floarea soarelui. La porumb cred că se va ajunge la 70-80%  calamitat, pentru că până acum nu a plouat. La floarea soarelui la fel o să observaţi e tulpina, plantele sunt mici, talie mică, de jos deja au început să se usuce, sunt galbene frunzele

Mădălina Chiţac: Anul trecut, fermierii din Bărăgan au recoltat de pe un hectar, in medie, 10 tone de porumb. La grau, productia a fost de 7,5 tone, iar la floarea soarelui de 3,5 tone. In acest an, din cauza secetei, productia va fi mult mai mica, in comparatie cu anul trecut. se estimeaza ca, la porumb, se vor recolta cel mult 7 tone de pe un hectar, la grau - 4 tone, iar la floarea soarelui 2,5 tone. 

Ce n-a apucat să distrugă seceta a dispărut din cauza lăcustelor. 300 de hectare de culturi din Tulcea au fost distruse de insecte. 

Localnici: Porumbul mâncat tot şi cred că şi stuful numai beţele, restul, mai nimic.E foarte greu. Lumea munceşte, se chinuie, şi ca să aduni de pe câmp, ce să mai adunăm, beţe.

După dezastrul din ultimele zile, azi autorităţile au ridicat un elicopter pentru a împrăştia substanţe pentru dezinsecţie. 

Pe de altă parte, cei de la Apele Române spun că monitorizează fenomenul secetei de la noi din ţară. La nivel naţional, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, ceea ce ar însemna 80% din capacitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Grânarul Europei se transformă în polul secetei. "Numai beţe, restul, mai nimic"