Antena Meniu Search
x

Video Neputincioşi în faţa vremii: "Dacă pun în pământ sau las în sac, e același lucru. Nu se întâmplă nimic cu ea, nu crește"

Agricultura României rămâne dependentă de starea vremii, iar seceta este cel mai aprig duşman. A plouat de două ori mai puţin decât era necesar. Fermierii cer statului să investească în sisteme de irigaţii. 

de Adrian Obreja

la 30.03.2022, 20:03

Vezi și

Femierii se pregătesc pentru ce mai rău - o secetă care le-ar putea compormite în totalitate culturile. 

 Alin Luculeasa, inginer agronom: A plouat undeva la 30 de litri de litri in 2022, dar avand în vedere că nicio ploaie nu a depăşit trei litri, aceste cantităţi sunt nesemnificative. 

Viorel Humă, un fermier din Vaslui, deţine peste 1.500 de hectare de teren agricol, dintre care aproape 600 sunt însămânţate cu rapiţă şi grâu. Se teme că dacă nu va ploua nu va reuşi să recupereze nici măcar investiţia în seminţe

Viorel Humă - agricultor: Cheltuiala o facem per hectar. Că este prost, că este puţin, că este, tot cheltuim pentru un hectar. Daca e vorba de fertilizat de asemenea, daca e vorba de ierbicidare la fel

Pe acelaşi subiect

Pământul este uscat şi nisipos

În aceeaşi situaţie sunt şi agricultorii din Galaţi, acolo unde spicul de grâu abia dacă se vede la nivelul pâmântului. Dacă în anul agricol 2020 - 2021, în zonă, au căzut 400 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat, anul acesta situaţia este critică.

Adrian Obreja - reporter Observator: Faptul că s-au înregistrat doar 14 litri de precipitaţii pe metru pătrat, anul acesta, se vede în teren. Pământul este uscat şi nisipos.

Ion Câmpureanu - agricultor: Dacă pun în pământ sau las în sacul de unde vine sămânța, e același lucru. Nu se întâmplă nimic cu ea, nu crește. 

Doina Ragea - dir. Direcția Agricola Galați: Ne este frică să nu ne confruntăm cu situaţia din 2020. De trei luni nu am avut o picătură de ploaie.  

Moldova nu este singura zonă afectată de lipsa precipitaţiilor. Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania, Banatul şi Crişana au fost şi ele lovite de secetă. Fermierii din Arad, spre exemplu, se plâng că se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită. Soluţia ar fi investiţii in sisteme de irigaţii.

Gheorghe Porubsky - Preşedintele Asociaţiei "Ţăranul nădlăcan": În ăştia peste 30 de ani de după Revoluţie absolut totul a fost lăsat de izbelişte, iar acum ne va costa foarte mult.

Vlad Macovei - preşedinte Asociaţia Forţa Fiermierilor: Ca să asigurăm securitatea alimentară a României, nu putem face acest lucru fără nivelul zero care insemana infrastructură de irigaţii. 

Deşi iniţial fostul ministru al agriculturii anunţase că sistemul de irigaţii urma să fie finanţat prin PNRR, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Acum fermierii cer de urgenţă un acord politic pentru renegocierea acestui plan care să aducă bani in agricultura.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Neputincioşi în faţa vremii: "Dacă pun în pământ sau las în sac, e același lucru. Nu se întâmplă nimic cu ea, nu crește"