Antena Meniu Search
x

Video ''Totul este uscat, pământ crăpat.'' Efectele secetei se simt şi în oraşe. Cum putem proteja plantele de caniculă

Canicula este devastatoare nu doar pentru culturile agricole, ci şi pentru vegetația urbană. Nu se simt bine nici măcar plantele lăsate pe balcon. Specialiştii ne îndeamnă să le udăm şi dimineaţa şi seara, în această perioadă şi chiar să le acoperim cu pânze speciale. 

de Redactia Observator

la 09.07.2022, 10:37

Vezi și

Efectele secetei se simt şi în oraşe, în această perioadă şi sunt amplificate de temperatura ridicată a asfaltului şi a clădirilor. 

''Totul este uscat, totul este uscat. Pământ crăpat, iarba uscată. Noroc cu arborii că au rădăcinile mai înfipte şi ne mai dă un pic de aer, că altfel...ne-am sufoca aici în betoanele astea.'' 

La bloc, căldura este sufocantă, aşa că mulţi decid să mute ghivecele cu flori, pe balcoane. 

''Eu de două ori ud florile pe balcon şi mi se usucă.''

Pe acelaşi subiect

Reguli pentru a creşte durata de viaţă a plantelor

Florile din ghiveci puse direct sub razele sorelui, pe timp de caniculă, pot fi uşor afectate. Plantele vor supravieţui doar dacă sunt respectate câteva reguli.

Marian Pogăcean, șef serviciu oficiul fitosanitar Mureș: Să le călim mai întâi, trebuie să le scoatem treptat, la lumină, la umbră din nou pentru că altfel, dacă le scoatem acum direct afară. Nu sunt adaptate şi atunci se usucă foarte repede. 

Şi la udarea plantelor trebuie să fim atenţi. 

Marian Pogăcean, șef serviciu oficiul fitosanitar Mureș: Recomandarea este să se irige şi să se ude plantele în special dimineaţa sau seara. Şi pe cât se poate, cu apă care este la temperatură mediului ambiant. 

Pe un acoperiş normal de bloc, temperatura poate ajunge până la 80 de grade Celsius. Specialiştii recomandă montarea unor covoare din plasă ţesută. 

Marian Pogăcean, șef serviciu oficiul fitosanitar Mureș: Iar aceste prelate, aceste plase udate în timpul zilei pot să scadă foarte mult temperatura şi creează un mediu cât de cât propice traiului. 

Plasele de umbrire a plantelor pornesc de la 22 de lei pentru un sul lat de un metru şi lung de zece.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » ''Totul este uscat, pământ crăpat.'' Efectele secetei se simt şi în oraşe. Cum putem proteja plantele de caniculă