Antena LIVE

Emilia Șercan, despre doctoratul lui Lucian Bode: "Plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei. A tradus cuvânt cu cuvânt din engleză"

Jurnalista Emilia Șercan îl acuză de plagiat pe Lucian Bode, actualul ministru de Interne, într-o postare pe Facebook publicată joi dimineață. "Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale", susține Șercan, precizând că în urma analizei a constatat că ministrul "a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol". Reamintim că jurnalista Emilia Şercan a fost cea care l-a acuzat și pe fostul ministrul al Educației Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi că şi-ar fi "însuşit fraudulos şi paternitatea" mai multor capitole semnate anterior de alţi autori, scandal în urma căruia Cîmpeanu a demisionat din funcție.

De la 24.11.2022, 09:38
Emilia Șercan, despre doctoratul lui Lucian Bode: "A plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei. Tradus cuvânt cu cuvânt din engleză" Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

Emilia Șercan susține că Lucian Bode a copiat aproximativ 20% din textul tezei de doctorat, și nu 3%, așa cum a stabilit Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, la începutul acestei luni. Analiza completă a fost publicată pe site-ul pressone.ro.

"Am promis că analizez teza de doctorat a lui dr. Lucian Bode, am analizat-o. Și ce să vezi: dr. Bode a plagiat. Și nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%.

Ideile analizei mele, pe scurt:

• Ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 - la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege - a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei;

Pe acelaşi subiect

• Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate;

• Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere;

• Bode a obținut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate în județul Cluj făcută în luna august 2018;

• Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan - rector-comandant al Academiei SRI - a dat undă verde pentru susținerea publică;

• Pusă să dea un verdict în cazul tezei lui Lucian Bode - unul dintre miniștrii cheie ai actualului Guvern și nr. 2 în PNL - Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2,95% din lucrare este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin “necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin “erori de citare”.

Acum să vedem dacă dr. Bode va saluta și analiza mea cu același entuziasm și cu aceeași rapiditate cu care a salutat acum trei săptămâni analiza UBB", a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Ministrul Lucian Bode, reacție după decizia că a plagiat a Comisiei de Etică de la Babeș-Bolyai

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat in teza de doctorat, dar rămâne cu titlul. Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, unde şi-a făcut lucrarea, a transmis pe 1 noiembrie concluziile primei verificări. Ministrul ia partea bună a lucrurile: a copiat, dar puţin, cum certifică documentul oficial. Liderii USR îi cer, însă, demisia.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a dat verdictul după ce a analizat teza de doctorat a ministrului de interne, "Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual". Dr. Dacian Dragoș, președintele comisiei de etică UBB, consideră că "există elemente de plagiat sau de citare eronată".

Mai exact, ministrul de Interne a plagiat aproape două mii de cuvinte, dintr-un total de 65.000. Adică 3% din lucrare nu îi aparţine. Sunt şapte pagini copiate din 20 sesizate. Ministrul de Interne a uitat şi să menţioneze şi mai multe lucrări din care s-a inspirat. 

"Noi am analizat obiectiv, fără să ţinem seama de toate presiunile care au existat. Nu putem să propunem sancţiuni", a fost de părere Dacian Dragoș.

Ți-a plăcut acest articol?

lucian bode teza doctorat emilia sercan plagiat
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024