UBB nu a verificat toată teza de doctorat a lui Bode: "Ar fi o muncă titanică". Comisia de etică nu va face demersuri pentru retragerea titlului de doctor
UBB a admis că nu a verificat în totalitate teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, pentru EuropaFM. Reprezentantul Comisiei de Etică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesorul doctor Dacian Dragoș, a declarat că a fost verificată doar partea care a fost reclamată din teza de doctorat a lui Lucian Bode, și că nu poate fi verificată întreaga teză.
Reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș, spune în raportul de constatate a plagiatului comis de Lucian Bode că ministrul de Interne a plagiat puțin, adică doar 2,9% din textele analizate ar avea probleme.
„Nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate. În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”, a afirmat Reprezentantul Comisiei de Etică la EuropaFM.
UBB nu face demersuri pentru retragerea titlului de doctor
Universitatea la care demnitarul a obținul titlul de doctor nu va face demersuri pentru retragerea acestei calități.
- Comisia Universităţii Babeş-Bolyai: Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode include erori de citare și unele...
- Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode. Stelian Ion: Bode face poliţie...
- Cristian Ghinea, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: "Este un plagiat ruşinos, copilăresc"
„Sancțiunile trebuie să fie proporționale cu abaterea săvârșită, de aceea noi n-am propus retragerea titlului. Oricum am intra într-o discuție dacă este posibil sau nu, dacă este constituțional sau nu pentru că, știți, a dat Curtea Constituțională o decizie prin care a cam închis orice posibilitate de a retrage titlul de doctor pe cale administrativă și nici măcar instanțele nu mai pot să facă acest lucru pentru că le-a interzis să se pronunțe pe fond ci doar pe procedură.”
Comisia de etică a anunţat astăzi că teza ministrului are ”abateri de la bunele norme de publicare”, cum ar fi erori de citare şi unele fragmente plagiate.
Procentul de fragmente plagiate
Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. ”În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice”, au transmis reprezentanţii UBB, potrivit news.ro.
Hotărârea Comisiei de etică a UBB Cluj-Napoca a fost adoptată în urma unei sesizări privind abaterile de la etică în teza de doctorat a lui Lucian-Nicolae Bode, intitulată ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” şi susţinută în anul 2018, la UBB. Documentul poate fi consultat la finalul acestui articol.
”Comisia a analizat sesizarea privind teza de doctorat menţionată anterior exclusiv din perspectiva abaterilor de la etica în cercetare. Comisia NU a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calităţii sale, atribut care revine comisiei de susţinere a tezei de doctorat şi CNATDCU. Comisia a analizat exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 şi cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 şi Turnitin din 2022 iniţiate de UBB. În vederea asigurării dreptului la apărare într-o procedură administrativă, a fost solicitat şi punctul de vedere al domnului L. Bode, care l-a transmis în două documente, din 25.10.2022 şi 27.10.2022. Ele sunt analizate în raportul Comisiei de Etică”, se arată în hotărârea publicată pe site-ul UBB.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰