Energia solară, soluţia în Sectorul 1 pentru frigul din case. Bucureştenii trebuie să scoată 1.500 de lei pentru investiţie
Energia solară este cea mai nouă soluţie găsită de Primăria Sectorului 1 pentru frigul din casele oamenilor. Administraţia a lansat un program pilot prin care mai multe blocuri din cartierul Aviaţiei ar urma să beneficieze de sisteme de încălzire regenerabilă. Oamenii sunt încântaţi, dar şi sătui de promisiuni, aşa că nu îşi pun prea mari speranţe în acest proiect.
De Ioana Matei la 11.12.2021, 20:1310 blocuri în care sunt probleme majore cu apa caldă şi căldura ar urma să fie dotate cu panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. Programul pilot, care include 480 de apartamente, va costa 7,2 milioane de de lei. 90 la sută din sumă va fi plătită de Primăria Sectorului 1.
Ioana Matei - reporter Observator: Dacă va deveni realitate, locatarii vor trebui să plătească 10 la sută din valoarea proiectului. Asta înseamnă o investiţie de 1500 de lei, pentru fiecare apartament.
De aici, încep nedumeririle. Ce blocuri vor beneficia de energie regenerabilă? Calculele din birourile primăriei se referă la imobile reabilitate termic, de zece etaje.
Reporter-bucureştean- Ştiţi cumva blocuri de zece etaje aici, în Aviaţiei?
- Bucureştenii din sectorul 1 ar putea plăti taxa pe reabilitarea termică. Viceprimar: Vorbim doar de blocurile care...
- Primăria Sectorului 1 caută o alternativă pentru încălzirea locuinţelor. “Termoficare de la soare”,...
- Bucureştenii mutaţi de Primărie din apartamentele de lux, pentru consolidare, uitaţi de zece ani în locuinţe...
- Zece etaje? Cred că faceţi glume, nu?
1.500 de lei ca să scape de frigul din case
Ioana Matei - reporter Observator: Poate au greşit proiectul? Ne plimbăm de minute bune prin cartierul Aviaţiei şi nu am găsit niciun bloc mai mare de patru etaje.
Un sistem cu două pompe de căldură şi panouri fotovoltaice de 10 kw ar trebui să încălzească 40 de apartamente. Sătui să stea în frig, locuitorii cartierului Aviaţiei sunt încântaţi de idee.
Bucureşteni: - În ultima perioadă, nu avem mai deloc. Şi, da, ar fi o idee foarte bună.
- Chiar aş vrea să se facă proiectul ăsta. Poţi să faci o economie foarte mare.
- Eu zic că merită dacă consideră că avem o temperatură pe timp de iarnă. Ce ne facem dacă vine un ger şi un nor din ăla o săptămână? Ce facem? Tremurăm iar în case.
Dumitru Chisăliţă - expert energie: Acolo trebuie văzut care e disponibilul de resursă, în cât timp se poate aduna această resursă, ce sonde trebuie făcute, câte sonde şi câţi metri liniari trebuie introduşi. Deci, posibil e, trebuie doar să se demonstreze că e şi fezabil.
Sistemul poate să asigure energia termică doar 8 luni pe an, cele însorite. Asta înseamnă că, în sezonul rece, va completa căldura furnizată tot de reţeaua centrală.
Carmen Mareş - distribuitor panouri solare: Ideea e să produci mai mult vara şi în luna de iarnă să îţi scoţi banii din cont şi plăteşti energia.
Între timp, o altă soluţie promisă de primărie pentru încălzirea locuitorilor din cartierul Aviaţiei este în continuare nefuncţională. Montat de două săptămâni, sistemul cu generator stă sub paza poliţiei locale şi nu ştie nimeni când va începe să încălzească apartamentele din zonă.
"Trebuie om să stea aici. Şi noi nu suntem pentru aşa ceva".
Am solicitat lămuriri de la Primăria Sectorului 1, dar nu am primit niciun raspuns, până la acest moment.