Video Bucureştenii din sectorul 1 ar putea plăti taxa pe reabilitarea termică. Viceprimar: Vorbim doar de blocurile care din acest moment vor intra pe un parcurs de proiectare
În sectorul 1 ar putea apărea...taxa pe reabilitarea termică. Practic, primăria vrea să "împrumute" asociaţiilor de proprietari sumele necesare lucrărilor de anvelopare. Pentru a-i recupera, îi va taxa timp de 10 ani pe proprietarii apartamentelor. Măsura îi infurie pe oameni care până acum nu au contribuit cu bani la izolarea termică.
Bucureştean: Termopane puse de către noi... Nu am aşteptat niciodată ca să vină primăria să-mi rezolve toată treaba.
Domnul Constantin s-a mutat într-un bloc din sectorul 1 în anii '90. Sătul de promisiunile primarilor, şi-a izolat termic singur apartamentul acum câţiva ani. În prezent, blocul în care stă este pe lista imobilelor care urmează să fie reabilitate iar lucrările ar putea începe în primăvară. Dacă proiectul de hotărâre va trece, va trebui şi el să plătească noua taxă.
Bucureştean: Nu îmi trebuie chestia asta. Mi-am placat peretele în sufragerie, peretele în camera mea, în birou. Am mai pierdut câţiva centimetri şi asta e.
Din 2012 şi până acum, în sectorul 1, primăria a suportat integral costurile lucrărilor pentru fiecare bloc din sector, aşa că locuitorii nu au avut nimic de plătit.
- Guvernul pregăteşte o nouă taxă auto. Şoferii vor plăti în funcţie de gradul de poluare sau distanţa parcursă
- Centralele termice proprii, pe cale să fie interzise în blocurile noi. Cu ce ar putea fi înlocuite
- Nicuşor Dan dă asigurări că Primăria va plăti cel puţin 66% din preţul gigacaloriei şi promite că iarna...
Obligaţi să plăteasca taxa de reabilitare
Andre Rotaru, reporter Observator: Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci proprietarii de apartamente din acest bloc, spre exemplu, programat pentru a fi reabilitat in primavara anului viitor, vor avea de suportat 10% din costul reabilitării, sub forma unei taxe, pe care o vor plăti, an de an, timp de zece ani, o dată cu impozitul.
Valoarea taxei este dificil de calculat. Diferă mult în funcţie de cât de mare este blocul şi câte apartamente are. În cazul unui imobil cu 10 etaje şi 6 scări, spre exemplu, ar putea ajunge la aproximativ 150-200 de lei pe an. Reprezentanţii primăriei spun că nu au avut de ales.
Ramona Porumb, viceprimarul sectorului 1: Nu este o opţiune. Avem o lege care ne cere acest lucru, curtea de conturi şi practic trebuie doar să punem în aplicare o legislaţie la nivel naţional. Suntem obligaţi practic să introducem această taxă.
Noua taxă aduce şi alte probleme. Conform proiectului de hotărâre, dacă un proprietar vrea să îşi vândă apartamentul înainte de trecerea celor 10 ani, trebuie să plătească integral taxa înainte de a vinde. Iar dacă proprietarul moare, taxa este moştenită împreună cu apartamentul.
Ramona Porumb, viceprimarul sectorului 1: Vorbim doar de blocurile care din acest moment vor intra pe un parcurs de proiectare, de achiziţii şi aşa mai departe.
Persoanele cu handicap sau cu venituri mici, pensionarii cu pensia mai mică decât salariul mediu net pe economie şi veteranii de război vor fi scutiţi de plată. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut mâine, în şedinţa consiliului local.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰