Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bucureştenii mutaţi de Primărie din apartamentele de lux, pentru consolidare, uitaţi de zece ani în locuinţe sociale: "Ne-au umplut gândacii aici"

Au apartamente de sute de mii de euro în centrul oraşului, dar sunt prizonieri în locuinţe sociale. E povestea a sute de bucureşteni care s-au mutat după ce Primăria Capitalei le-a promis că le va consolida blocurile. De 10-15 ani tot aşteaptă să se întoarcă acasă. Şi asta pentru că, în clasicul stil românesc, firmele de construcţii intră în insolvenţă după ce primesc banii de la stat. 

de Andreea Milea

la 16.11.2021 , 21:56

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mai exact 409 oameni. Toţi au fost mutaţi de Primăria Capitalei în locuinţe de necesitate după ce blocurile în care stăteau au intrat în consolidare. Doar că la multe adrese lucrările s-au oprit brusc. 

Marin Niţă: Nu e ca la tine acasă. Nu e ca la tine acasă! Nu ne bagă nimeni în seamă, ne-au umplut gândacii aiciE greu. Aici mi-a murit şi copilul de 22 de ani. Am 4 vecini pe acelaşi palier. Stăm de 10 ani. Alţii stau de 12, 13 ani şi nimeni nu-i bagă în seamă. 

Vezi și

Reporter: Aţi cerut explicaţii de la Primăria Capitalei? 

Pe acelaşi subiect

Marin Niţă: Care primărie? Care primărie? Mai există? 

Firmele care se ocupau de reabilitare au dat faliment

Până în 2010, într-o clădire din Str. Ion Câmpineanu au locuit 12 familii pe care Primăria Capitalei le-a mutat în locuinţe de necesitate pentru lucrări de reabilitare. De atunci au trecut 11 ani, timp în care firma care a câştigat licitaţia a încasat 6 milioane de lei şi a pus lacătul pe uşă. 

Alţii au ajuns în astfel de locuinţe după ce blocul în care trăiau a fost distrus de flăcări. Acum proprietarii sunt presaţi de primărie să plece. 

Roxana Popa, locatar locuinţă de necesitate: Ce facem noi, unde ne ducem? Am depus aceste cereri. Prima dată a fost un şoc pentru noi când am primit că trebuie să eliberăm aceste apartamente.

ReporterPe motiv că..?

Roxana Popa: Că nu sunt locuinţe suficiente în blocurile de necesitate. 

Reporter: Cum este să locuiţi de 3 ani în....

Roxana Popa: Într-o casă care nu este a noastră? Groaznic. Pentru că în fiecare secundă, din punctul meu de vedere, simt că am o sabie deasupra capului si mă gândesc unde mă voi duce mâine.

Cele mai multe lucrări au fost blocate după ce firmele care au câştigat licitaţia au intrat în insolvenţă. 

Valentina Glăvan, bloc Kogălniceanu, nr 30: Au zis că vor face alt proiect. Acel alt proiect, altă expertiză nu s-a făcut. 

Alte firme au cerut de trei ori mai mulţi bani ca să termine lucrarea. Proprietarii nu au voie nici măcar să verifice stadiul lucrărilor. 

Marin Niţă - Str. Franceză 30Nu ne lasă să intrăm acolo. Deşi ca proprietar aveam dreptul şi ultima sârmă pe care o băga acolo, trebuia să o văd eu ca proprietar.

Obligaţi să plătească costurile consolidării

Când lucrările sunt gata, încep alte probleme. Proprietarii sunt obligaţi să plătească primăriei costurile consolidării, în rate.

În timp ce unii aşteaptă să se încheie lucrările de consolidare, alţii au doar promisiuni că vor începe. Timp în care locuiesc în clădiri extrem de periculoase.

Andreea Milea, reporter Observator: Aşa arată la interior clădirile care aşteaptă de ani de zile consolidarea de la primăria Capitalei. Cei care locuiesc aici spun că nu există zi în care să nu cadă cărămizi sau bucăţi de tencuială.  

Pentru toată situaţia ultimilor ani nu există explicaţii. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Lucrurile au fost complicate foarte mult de către Compania pentru Consolidare de Clădiri cu Risc Seismic. Au fost făcute lucrări pe vorbe.

Răzvan Munteanu, director executiv AMCCRS: Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic este o instituţie înfiinţată în 2016 tocmai pentru a prelua restanţele pe care nu le-au putut duce la îndeplinire colegii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. De ce nu au fost prioritizate până acum, mi-e greu să răspund.  

Cei din administraţie promit că vor relua lucrările uitate de ani de zile anul viitor. 

Chiar şi aşa Capitala rămâne o bombă cu ceas. Pe hârtie, sunt 360 de clădiri încadrate în casa I de risc seismic si altele 1.600 în categorii de urgenţă. Însă în realitate 3.000 de clădiri au nevoie de consolidare. Lucrări care ar putea să dureze 100 de ani dacă ne gândim că în ultimii 30 de ani primăria a consolidat 20 de imobile. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Bucureştenii mutaţi de Primărie din apartamentele de lux, pentru consolidare, uitaţi de zece ani în locuinţe sociale: "Ne-au umplut gândacii aici"