Eroii s-au întors acasă: "O misiune grea, dar care te face să fii mândru că eşti în armata română"
După aproape 2 decenii, ultimii soldaţi români din Afganistan s-au întors acasă. A fost cel mai lung război purtat de Statele Unite, in care Romania a intrat chiar inainte sa aderam la NATO. Lăudată de aliaţi pentru pregătire şi misiunile executate, armata a platit un preţ uriaş: 30 de morţi şi 227 de răniţi.
De Sonia Simionov la 27.06.2021, 21:45De ziua drapelului, ultimii soldaţi români din Afganistan s-au întors acasă. Este ultimul detaşament de militari români care îşi încheie misiunea după aproape două decenii în care România a făcut parte din elita NATO pe frontul din Afganistan.
General locotenent, Daniel Petrescu: "19 ani de implicare cu forţe într-unul dintre cele mai dificile teatre de operaţii în care am participat până acum".
Momentul coborârii drapelului romanesc arborat la bazele din Afganistan a fost emoţionant pentru militarii romani. Unii dintre ei şi-au petrecut acolo ani buni din viaţă.
Lt. col. Vasile Mironescu: "Nu o să uit niciodată momentul când eram ultimul militar român în Kandahar, lângă trapa avionului. M-am uitat către navă şi am văzut că toţi suntem sănătoşi după care m-am întors spre bază şi am zis aici m-am maturizat".
- Ultimii militari români din Afganistan s-au întors acasă. În cei 19 ani de operațiuni, 27 de soldați români au...
- Germania va repatria 22.500 litri de bere din Afganistan. Consumul de alcool este ilegal în statul afgan
- O fetiță afgană de 4 ani a fost salvată de poliţiştii de frontieră români, de pe un pescador supraaglomerat...
Războiul din Afganistan a început pe 7 octombrie 2001 ca reacţie la atacurile teroriste asupra Statelor Unite ale Americii, de la 11 septembrie. Câteva luni mai târziu, România trimitea primii militari în zonă.
General de brigada Daniliuc Iulian: "O misiune grea, dar care te face să fii mândru că eşti în armata română".
32.000 de soldaţi români în zona de conflict
Trupele române au fost desfăşurate în inima zonelor roşii, unde pericolele au fost la tot pasul, iar bazele puteau fi atacate în orice moment. Într-una dintre cele mai periculoase zone de conflict a fost şi o echipă Observator în 2018.
Sonia Simionov, reporter Observator: "Suntem în provincia Kandahar foarte aproape de una dintre fostele baze Al-Qaida, în acelaşi timp una dintre bazele de instructie ale lui Osama bin Laden".
Bilanţul înaintat de presa internaţională este de aproape 157.000 de morţi şi un trilion de dolari cheltuiţi în cel mai lung conflict din istoria Statelor Unite. 30 de militari a pierdut România pe frontul din Afganistan.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: "De asemenea, vom continua sa le arătăm sprijinul celor 227 de răniţi".
Peste 32.000 de soldaţi a avut România în zona de conflict. Departe de mame, taţi, copii, fraţi şi surori.
- "O să stăm de vorbă atunci când tata o să poată să vă sune bine?
- Bine tati
- Vă iubesc mult mult mult de tot".
România a cheltuit aproape 400 de milioane de euro doar pentru diurnele militarilor, la care se adaugă cheltuielile logistice: transport, muniţii, mentenanţă, cazare, masă.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: "Efortul financiar pentru ţara noastră a fost de aproximativ 3 miliarde de lei".
Trupele româneşti îşi continuă însă misiunea în Bosnia, Kosovo şi Irak, iar forţe pentru operaţii speciale vor fi trimise din toamnă şi în Mali.