"Fără contract. Muncea ca un rob!" Pentru 100 de lei şi o masă caldă, cei trei muncitori din Bacău şi-au dat viaţa, striviţi sub tone de cereale. Rudele, în stare de şoc
Tragedie la o fermă agricolă din Bacău! Trei muncitori au murit după ce tavanul unei hale a cedat sub presiunea a peste 100 de tone de cereale şi s-a prăbuşit peste ei. Victimele nu au avut nicio şansă, printre ele şi patronul fermei care în fiecare an chema câţiva zilieri pentru a monta o grindă care să susţină podul încărcat.
De Clara Mihociu la 02.11.2023, 19:59"Scoateţi-i capul prima dată! Faţa!" Sunt imagini surprinse la doar câteva minute după ce podul de lemn, plin ochi de cereale, a cedat peste cei trei bărbaţi. Pompierii şi martorii au început să sape cu mâinile goale în grăunţe, încercând cu disperare să-i salveze.
Trei oameni, striviţi sub tone de cereale
"Cinci persoane se aflau la momentul respectiv în această hală. Vorbim despre proprietarul ei, dar şi de alţi patru oameni din localitate chemaţi să lucreze cu ziua. Doar doi dintre ei au reuşit să plece la timp în momentul în care s-a prăbuşit tavanul", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.
Accidentul cumplit a avut loc de dimineaţă, în comuna Stănişeşti - la 60 de kilometri de Bacău. Patronul fermei agricole şi încă doi bărbaţi de 47 şi 48 de ani se aflau în interiorul halei pentru a monta o grindă care să suţină podul încărcat. Plafonul a cedat sub greutatea a peste 100 de tone de cereale.
- Cum s-a produs tragedia de la ferma din Bacău. Trei muncitori care lucrau la negru, zdrobiţi de un planşeu...
- Trei oameni au murit striviți, după ce planşeul unei ferme s-a prăbuşit peste ei, în Bacău
- Momentul în care copilul de 1 an și 5 luni este călcat de mașina Poliției, pe o stradă din Brăila. Micuțul a...
Doi tineri au scăpat ca prin minune
"Echipajele operative au acţionat pentru extragerea persoanelor prinse sub dărâmături. Acestea au fost extrase succesiv, în stare inconştientă", a declarat Ema Tereş, purtător de cuvânt ISU Bacău.
Bărbaţii au fost resuscitaţi zeci de minute de echipajele medicale. Fără rezultat. Soţia patronului tocmai ieşise din hală şi alţi doi fraţi de 19 şi 21 de ani, veniţi să ajute la montarea grindei, au scăpat şi ei ca prin urechile acului.
- Valentin, supravieţuitor: Am săltat cu vinciul şi a sărit de pe vinci grinda aia. Eram şi eu acolo cu ei, m-am ferit către perete.
- Reporter: S-a auzit înainte o pocnitură, ceva?
- Valentin, supravieţuitor: Nu s-a auzit. O fracţiune de secundă.
Se lucra des la negru la fermă: câştigau 100 de lei pe zi şi o masă caldă
Localnicii spun ca proprietarul fermei apela des la ajutorul oamenilor din zonă, deși fără forme legale. Pentru o zi de muncă le dădea 100 de lei și o masă.
"Mergea cam des acolo la muncă. Era singurul loc în care putea să-şi câştige şi el o bucată de pâine. Era la negru totul. Profita (n.r. patronul) de situaţia din zonă", povesteşte Marius, cumnatul uneia dintre victime.
"Fără contract. Muncea ca un rob!"
"El era zilier. Îl lua la muncă, la muls capre seara, dimineaţa. Venea, îl lua cu maşina. Fără contract. Muncea ca un rob!", spune, plângând, Viorel, fratele uneia dintre victime.
Depozitul, un fost C.A.P, era de 20 de ani în proprietatea lui Ion Vlasei. "Am venit să-i dăm varză. Când am auzit ce s-a întâmplat, nu mi-a venit să cred", spune un localnic. "Avea animale, era gospodar ca om aşa", adaugă o femeie.
"PFA-ul respectiv de care ţinea ferma nu avea nici zilieri, nici salariaţi. Titularul PFA-ului era acolo unde a căzut tavanul, urmează să vedem în ce măsură putem trage la răspundere pe cineva, cel mai probabil doar vom constata ce s-a întâmplat", a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt ITM Bacău.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă.