Aproape 8.000 de femei abuzate de partenerii de viaţă în România, în ultimul an
A trecut un an de când victimele violenţei domestice pot cere ordin provizoriu de protecţie. În tot acest timp, opt mii de femei au solicitat ajutorul după ce au fost bătute sau abuzate de partenerii de viaţă. Este o primă măsură concretă în faţa unui fenomen greu de stârpit.
De Corina Matlinschi la 20.01.2020, 20:57A trecut un an de când victimele violenţei domestice pot cere ordin provizoriu de protecţie. În tot acest timp, opt mii de femei au solicitat ajutorul după ce au fost bătute sau abuzate de partenerii de viaţă. Este o primă măsură concretă în faţa unui fenomen greu de stârpit. Autorităţile mai au, însă, multe probleme de rezolvat, pentru a sprijini cu adevărat victimele.
Ana, victimă a violenţei domestice: Sunt amintiri pe care nu le poţi uita. Ai trecut prin ele, sunt amintirile tale, păcat că sunt atât de grele şi de dureroase
O să-i spunem Ana. Cu lacrimi în ochi ne povesteşe cel mai negru episod. După ani de căsnicie, a fost lovită chiar în faţa copiilor.
Ana, victimă a violenţei domestice: M-a lovit de mai multe ori cu pumnii. Atunci nu am mai ştiut, eram ameţită, mă durea şi capul. A fost o lovitură care m-a determinat să fac pasul cel mare şi l-am făcut, mulţumesc lui Dumnezeu! Am avut curaj. Cred că disperarea m-a făcut să fiu aşa în momentul ăla
Disperare transformată în puterea de a spune "până aici". L-a reclamat şi chiar a obţinut un ordin de protecţie. Urmele loviturilor i-au rămas însă în suflet. Ca ea mai sunt alte zeci de mii de victime. După ce loviturile se opresc, se aşterne o tăcere grea, care se transformă pentru unele în mod de viață.
Keren Rosner, psiholog: Din ruşine, din teamă, din speranţa că el se va schimba, este o speranţă falsă. Este cea mai nocivă credinţă a femeii că ea face ceva greşit şi că acest comportament este unul meritat
În faţa unei situaţii dramatice, poliţiştii au primit puterea să protejeze victima printr-un ordin provizoriu, emis pentru cinci zile. 12 luni mai târziu, datele arată că aproape 8.000 de astfel de hârtii au fost întocmite.
Aproape jumătate au fost confirmate de instanţă. Nu de puţine ori ordinele au fost încălcate pentru că, mai departe de sala de judecată, statul e deficitar în a asigura protecţie, consiliere juridică şi psihologică.
Florin Tîrnovean, avocat: Sunt cam des încălcate pentru că nici sancţiunea nu este atât de gravă. Neavând un cazier judiciar, neavând antecedente, va scăpa ori cu renunţare la urmărire pentru că nu reprezintă pericol social ori în cel mai rău caz cu o amendă penală
Fiecare pas înainte apărut a fost, însă, urmat de alţi doi paşi înapoi. Serviciile pentru victime au rămas deficitare. Sunt 60 de centre de urgenţă în toată ţara, cu foarte puţine locuri şi foarte puţine deschise pe timpul nopţii.
Nici unul, spre exemplu, în Capitală. O altă presiune pe care statul o pune asupra victimelor - doar trei luni pot să locuiască în aceste centre de cazare.
Aproape 80% dintre violenţe au loc acasă. Captive, multe femei decid să tacă. În timp ce statul nu reuşeşte să-şi îndeplinească promisiunea de a cumpăra brăţări electronice pentru supravegherea agresorilor.
Prin campania "spunem NU abuzului", Observator a iniţiat demersuri pentru prevenirea şi combaterea acestui crud fenomen.