Femeie în moarte cerebrală, înger salvator pentru mai mulţi oameni cu boli cronice
Fiul acesteia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor mamei lui şi a dat astfel speranţă de viaţă altora. O echipă de medici de la Spitalul Fundeni din Bucureşti a ajuns la Galaţi şi a prelevat rinichii, ficatul, corneea, ţesuturi, porţiuni de os şi tendoane.
De Redactia Observator la 19.12.2019, 16:59Fiul acesteia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor mamei lui şi a dat astfel speranţă de viaţă altora. O echipă de medici de la Spitalul Fundeni din Bucureşti a ajuns la Galaţi şi a prelevat rinichii, ficatul, corneea, ţesuturi, porţiuni de os şi tendoane. Toate vor fi transplantate - în funcţie de compatibilitate - unor bolnavi a căror viaţă depinde de ele.
Pentru pacienta de 54 de ani, medicii nu au mai putut să facă nimic. A venit la Spitalul Judeţean din Galaţi în stare extrem de gravă din cauza unui accident vascular, aşa că familia ei a fost pusă în faţa unei decizii extrem de dificile.
Florin Pătruţă, fiul donatoarei: Tatal meu venind de la munca a gasit-o langa pat. M-am urcat in masina si am venit aici. M-am legat de un fir de ata sperand ca va rezista dar doamna doctor aici de fata mi-a spus ca nu este nicio sansa.
Dr. Violeta Şapira - medici neurolog: S-a prezentat in UPU in coma glasgow 4 puncte. Pacienta prezentant la evaluarea imagistica avc hemoragic cu evolutie si prognostic grav inca din timpul prezentarii.
Fiul femeii a aflat de la tatăl lui că a va rămâne fără mamă. A venit într-un suflet de la Braşov, acolo unde locuieşte, la Galaţi, pentru a-şi putea lua rămas bun.
Însă decizia de a dona organele mamei sale i-a făcut suferinţa puţin mai uşor de suportat. Ştie că astfel va continua să trăiască prin cei cărora le va salva viaţa.
Florin Pătruţă - fiul donatoarei: Eu imi doream ca mosul sa mi-o aduca pe mama mea inapoi, dar nu s-a putut, i-am zis ca poate o sa vina mosul la altcineva. Am crezut ca asa este mai bine, sa nu fim egoisti si am sperat ca mama poate sa astfel sa ajute prin ea.
Pentru medici gestul tânărului este cu atât mai emoţionant cu cât numărul celor care îşi dau acordul pentru donarea de organe este încă destul de mic în România. Doar 65 de donatori au existat în 2018, din 160 posibili.
Pentru restul, familiile nu şi-au dat acordul de prelevare. Asta face ca în cazul unor probleme de sănătate cronice, pacienţii români să caute savarea peste hotare. Atunci când se poate.
Aurelia Romilă - director medical Spitalul Judetean Galati: Conceptul in romania pentru a dona si a accepta apartinatorii donarea de organe este un pic mai greoi. Speram ca si populatia va intelege ca acesta este un act de mare admiratie, un act crestinesc de salvare de vieti.
Organele femeii de 54 de ani au ajuns la Spitalul Fundeni. Acolo vor salva vieţile pacienţilor compatibili aflaţi pe listele de aşteptare.
Pot fi consideraţi norocoşi în condiţiile în care, anual, mii de pacienţi cu boli cronice mor pentru că nu primesc la timp un organ compatibil.
Alina Dobrea - manager spitalul judetean Galati: Suntem in prin proces de prelevare de organe, spitalul nostru este acreditat pentru prelevareea de organe si de tesuturi, au venit in aceasta etapa o echipa care a prelavat deja rinichii pacientei
Violeta Şapira - medic neurolog: Este o viata pentru multe alte vieti. Este o lectie pe care o primim din partea apartinatorilor ca trebuie sa continuam aceasta lupta.
Deşi se află înaintea celui mai trist Crăciun din viaţa sa, fiul pacientei donatoare spune că abia aşteaptă să îi întâlnească pe cei care vor primi viaţă de la mama lui.
Florin Pătruţă - fiul donatoarei: O parte din acea persoana care.as vedea.as vedea, nu stiu, as vedea/o pe ea, asa cred
Majoritatea spitalelor mari din ţară sunt acreditate pentru prelevarea de organe. Aceasta este a patra prelevare de organe de la spitalul Judeţean Galaţi.