Fenomen bizar pe Valea Borod din Bihor. Apa s-a colorat în roșu, iar specialiștii cred că de vină este cutremurul de duminică
Fenomen bizar în Bihor. Apa s-a colorat în roșu pe Valea Borod, iar specialiștii cred că totul s-ar fi întâmplat din cauza cutremurului care a avut loc duminică dimineața și care a avut epicentrul chiar în acea zonă. Mai precis, seismul ar fi cauzat prăbușirea unei galerii miniere.
De Redactia Observator la 29.02.2024, 16:00Potrivit INFP, în ziua de 25 Februarie 2024 la ora 08:13:46 (ora locală a României) s-a produs în CRISANA, BIHOR un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 4.2km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km SV de Zalau, 56km E de Oradea, 75km V de Cluj-Napoca, 92km S de Satu Mare, 97km NV de Turda, 99km SE de Debrecen.
S-au luat probe în zonă
Angajații de la Apele Române au mers în zonă pentru a preleva mai multe probe de apă și a vedea dacă vorbim de o poluare.
„În această dimineață, colegii noștri de la formația de lucru Aleșd din cadrul #SGA_Bihor s-a u deplasat în teren, în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod (afluent al Crișului Repede), județul Bihor.
- Amendă-record pentru Primăria Capitalei, după poluarea excesivă din weekend. Ce probleme grave de sănătate...
- Ce amendă ar putea primi Primăria Capitalei de la Garda de Mediu, după ce poluarea a dat peste cap senzorii din...
- Nivel de poluare extremă în Bucureşti. Calitatea aerului a atins cote alarmante
Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani, astfel că se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului produs recent în zonă.
Echipa noastră a prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate. Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a -și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.
Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.
Personalul tehnic de specialitate din cadrul Apele Române Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate. Vom reveni ulterior cu informații suplimentare”, a transmis compania.