Video Amendă-record pentru Primăria Capitalei, după poluarea excesivă din weekend. Ce probleme grave de sănătate poate provoca aerul toxic
Amendă-record pentru Primăria Capitalei după ce senzorii de poluare au afişat valori maxime în acest weekend. Garda de Mediu a dat două sancţiuni de 150.000 de lei municipalităţii pentru că nu a aplicat măsuri de combatere a poluării. Printre ele: plantarea mai multor copaci și reducerea traficului. Specialiştii spun că aerul e la fel de toxic în fiecare zi, doar că acum a fost mai cald, plafonul de nori foarte jos şi poluarea s-a văzut cu "ochiul liber".
Aerul Capitalei a fost otrăvit tot weekendul. Mirosul puternic i-a determinat pe multi sa închidă geamurile.
Bărbat: Eu trăiesc aici în centru și pot să zic, casa mea se umple de praf, stau la etajul 5 nu la 1, cumva nu îl simt dar îl văd în casă și miroase câteodată a gunoi ars.
Femeie: Stând aici în stație, simțim aerul poluat de la mașini. La țară e mult mai rarefiat aerul, te simți mai bine. Aici în oraș se simte, calitatea aerului se simte.
Amendă-record pentru Primăria Capitalei
- Ce amendă ar putea primi Primăria Capitalei de la Garda de Mediu, după ce poluarea a dat peste cap senzorii din...
- Nivel de poluare extremă în Bucureşti. Calitatea aerului a atins cote alarmante
- Poluări masive în Craiova din cauza unei termocentrale pe cărbuni. Un nor negru cu praf de cenuşă este emanat...
Băiat: Să mergem mai mult cu transportul în comun, uitați și acum câte mașini circulă pe aici.
În timp, poluarea poate cauza probleme grave de sănătate.
Florin Mihălţan medic pneumolog: În zilele cu vârfuri de poluanţi, iritaţia mucoasei pulmonare este mult mai evidentă. O poluare susţinută în timp scade apărarea organismului şi poate să supună organismul la riscul de-a face infecţii suplimentare.
În ultimii doi ani Garda de Mediu a avertizat Primăria Capitalei să ia urgent măsuri pentru combaterea poluării. Municipalitatea ar fi trebuit să reducă emisiile şi să planteze arbori în oraş.
Andreea Milea reporter Observator: În aceeaşi situaţie cu Bucureştiul erau şi oraşele Cluj Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Doar că dintre toate, doar Capitala nu a reuşit să rezolve problemele poluării. Aşa că Garda de Mediu a fost nevoită să amendeze în fiecare an municipalitate cu 7.500 de lei.
Acum municipalitatea a primit o amendă istorică: 150.000 de lei.
Andrei Corlan, comisar general Garda Națională de Mediu: Măsurile stabilite de către garda de mediu le oferea libertatea totală de a adopta cele mai bune tehnici disponibile. La momentul verificării din 15 februarie s-a constatat că nu avem din cele 7 măsuri realizate. Mai ales că își asumaseră că până la finalul lui 2023 să planteze 75 de mii de pomi în București, lucru care nu s-a întâmplat până la această dată.
De cealaltă parte, Primăria Capitalei spune că a introdus autobuze, troleibuze şi tramvaie noi, iar acolo unde nu a identificat sursa poluării, a sesizat autorităţile competente.
Reacţia Primăriei Capitalei: Datele înregistrate, cu precădere depășirile valorilor limită sau ale concentrațiilor maxim admise pentru poluanții atmosferici monitorizați sunt transmise autorităților cu atribuții de inspecție și control, în vederea identificării surselor de poluare și adoptării măsurilor ce se impun.
Raoul Pop activist de mediu: Ajungem la situaţia în care avem nişte mari poluatori, ca de genul companii sau gospodării care ard deşeuri şi nu-i ştim, doar ne trezim că pe senzori apare o creştere de poluare care bineînţeles se simte şi-n plămânii noştri.
Primăria susţine ca a cerut Gărzii de Mediu să încheie un protocol de colaborare cu ajutorul căruia să identifice sursele poluării din bucureşti şi că până acum nu au primit niciun răspuns.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰