Fenomenul nașterilor acasă în România. O femeie din Neamţ a fost la un pas de moarte, alta a murit. Apelul medicilor
Nașterea acasă, în România. Preşedintele Societăţii de Obstetrică – Ginecologie şi şef al clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Capitală, prof. dr. Radu Vlădăreanu, a explicat cum este privită practica naşterii acasă de către societatea profesională, în contextul a două cazuri similare înregistrare recent în Neamţ, în unul dintre ele, femeia, care a apelat la o moaşă găsită pe internet, decedând.
De Redactia Observator la 18.05.2023, 18:03- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
„E vorba tot despre o naştere la domiciliu care bineînţeles înţeleg că s-a complicat cu sângerare iarăşi. De data asta neasistată decât de familie, familia a făcut o epiziotomie, deci a tăiat, a secţionat perineul să faciliteze coborârea copilului dar lucrurile acestea necesită o experienţă pe care o au doar medicii şi eventual moaşele”, a declarat medicul în contextul informaţiilor potrivit cărora soţul celei de a doua femei, care era asistent medical, ar fi intervenit. Ulterior, IPJ Neamţ a precizat însă că naşterea a fost naturală, singura intervenţie chirurgicală fiind făcută la spital, ca urmare a unor fisuri de perineu.
”În acelaşi tipar al naşterilor la domiciliu pe care noi le dezavuăm complet ca societate în obstetrică şi ginecologie, ce pot să vă spun, de data asta au trăit, au scăpat cu viaţă, şi mama şi copilul dar este o ruletă pe care nu o încurajăm în niciun fel. Este foarte greu de înţeles şi pentru noi este ilogic. Argumentaţia că nu am încredere în spital este o mare inepţie pentru că vedeţi că în final tot în spital se descurcă, tot în spital se rezolvă, şi mai bine să fie acolo în spital unde sunt toate mijloacele necesare, nu-ţi convine un anumit spital, te duci într-un centru universitar, sau într-o maternitate privată, dar oricum nu pui în pericol viaţa mamei şi a copilului, născând acasă”, a afirmat medicul, referindu-se la argumentele invocate de femeie pentru a naşte acasă.
Medic: Nu pui în pericol viaţa mamei şi a copilului, născând acasă
”Trebuie văzut dacă e un fenomen acolo, dacă aceste cazuri sunt izolate sau nu, nu avem cunoştinţă de aşa ceva, în Bucureşti nu avem cunoştinţă de astfel de situaţii, decât accidente, nu apucă să ajungă, nu că e o naştere planificată şi..., se întâmplă un travaliu brusc şi o apucă acasă sau în salvare, eu personal nu am întâlnit”, a spus Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.
- Caz șocant în Neamț: O femeie a născut acasă, asistată de soţ, cei doi fiind asistenţi medicali. A ajuns cu...
- O gravidă de 42 de ani din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă, cu o moașă de pe Facebook: "Un...
- Un medic din Ploieşti a trimis o gravidă cu taxiul să nască la un spital din Bucureşti, iar copilul a murit pe...
Despre moda naşterilor acasă şi despre mortalitatea crescută dacă este luată o astfel de decizie. Prof. Vlădăreanu spune că riscul de mortalitate în cazul naşterii acasă este de cel puţin patru ori mai mare decât cel în cazul naşterii asistate, în spital.
„Moda aceasta a naşterilor la domiciliu a fost într-o vreme când anumite personalităţi, inclusiv de la Hollywood, mai năşteau prin America, puternic dezavuate şi de societatea americană de obstetrică ginecologie, studiile recente au arătat că mortalitatea mamei şi a copilului când se naşte acasă este de patru ori mai mare decât dacă s-ar naşte în spital. Sigur că există o mortalitate la naştere şi în spital, şi pentru mamă şi pentru copil şi în România şi în America. Dar dacă este acasă statistic riscul este de cel puţin patru ori mai mare şi atunci au început să scadă aceste naşteri în America şi în multe ţări din Europa. Sigur că mai rămân câteva care, undeva la maximum 15 % din naşteri se întâmplă acasă dar sunt ţări în care asta e o tradiţie”, a spus medicul.
Naşterea cu doula găsită pe internet – ce spune profesorul Vlădăreanu despre un caz recent înregistrat la Piatra Neamţ: „Este un cadru complet necalificat pentru a asigura o naştere”. Există în shimb moaşele acreditate care lucrează în spital.
„Ce pot să vă spun, nu înseamnă nimic asta din punct de vedere medical, este e un cadru complet necalificat pentru a asigura o naştere, şi în general este de evitat evident o asemenea abordare. Nu ştiu ce pregătire au, trebuie să vedeţi social media unde îşi fac reclamă, cine sunt. Eu nu am văzut niciuna în spitalul Elias.
Există moaşe acreditate, sunt moaşe cu facultate, licenţiate şi care lucrează în spital. Acum noi lucrăm împreună cu asociaţia lor la a stabili nişte norme de activitate mai intensă pentru moaşe, de a lucra şi în zone defavorizate, de a urmări şi sarcina, sunt lucruri pe care le învaţă la facultate şi există un training pentru ele, deci asta e altceva, dar nici ele nu au voie să nască pe cineva acasă".
Risc de infecţii care există în cazul naşterii acasă
"Bineînţeles că e mult mai mare pentru că nu ai instrumentarul steril, nu ai câmpurile sterile, sigur că se poate să scapi, probabil că sunt destule situaţii în care au scăpat dar vă repet, e o ruletă, adică mult mai probabil e să nu scapi”, a precizat medicul.
Mesajul Societăţii Române de Obstetrică Ginecologie în contextul cazurilor înregistrate în Nemţ şi legat de acest fenomen, în general:” Nu există un cadru legalizat al ministerului pentru acest lucru”
„Şi noi suntem şocaţi, noi discutăm de cel puţin zece ani, avem această temă ocazională în întâlnirile noastre şi tot timpul am avut recomandări puternice împotriva participării cuiva la această aventură a naşterii la domiciliu. Sunt convins că niciun ginecolog nu se duce acasă la cineva să asiste o naştere, ar fi imediat ultra sancţionat de Colegiul Medicilor şi probabil şi de procuratură. Nu există un cadru legalizat al Ministerului pentru acest lucru şi nu cred că va fi în viitorul apropiat”, a explicat pentru News.ro Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.
Recent au fost două cazuri ale unor femei care au decis să nască acasă. După cazul unei femei de 42 de ani din Piatra Neamţ care a murit din cauza complicaţiilor după ce a născut la domiciliu, o femeie de 34 de ani a procedat în acelaşi fel. Primele date indicau că soţul şi soacra cele de a doua femei au decis să-i facă acasă epiziotomie cu ustensile cumpărate de pe internet şi că în urma acestei proceduri femeia a suferit o hemoragie masivă şi a ajuns de urgenţă la spital. Femeia era la a cincea sarcină. Ulterior, IPJ Neamţ a precizat că naşterea acasă a fost naturală şi că nu a fost comisă nicio faptă penală. În acest moment atât copilul cât şi mama sunt în stare stabilă.