Fetiţă de 10 ani, molestată într-un autobuz din Craiova, în plină zi. "Nu vreţi să ziceţi că sunteţi bunica, ca să mă lase în pace?" Femeia s-a întors cu spatele
Pentru generaţia care a crescut cu cheia de gât, normalitatea e să îşi lase copiii să fie mai independenţi. Să meargă singuri la şcoală, dacă ştiu bine drumul şi au învăţat că nu trebuie să intre în vorbă cu străinii. Chiar dacă şcoala e la câteva staţii de autobuz distanţă, iar copilul are doar 10 ani. Din păcate, ce era normalitate acum 30 de ani vine, azi, cu riscuri greu de imaginat. În țara lui "nu e treaba mea", o fetiţă de 10 ani a fost molestată, ziua în amiaza mare, într-un autobuz aglomerat. Niciunul dintre cei care au asistat la scenă nu a intervenit.
De Cristina Oprea la 07.06.2022, 20:52Mihaela se duce şi se întoarce singură de la școala aflată în alt cartier al Craiovei. Părinţii au mare încredere în ea şi au învăţat-o să fie responsabilă. O lecţie pe care nu s-au gândit vreodată că o va folosi a fost să îi spună să strige după ajutor, dacă se va simţi în pericol. Socotelile de acasă nu s-au potrivit, însă, cu realitatea din societate.
Daniel, tatăl fetei: S-a urcat în autobuz acolo, în zona pieţei. În momentul în care s-a aşezat pe scaunul de lângă geam, individul a venit, s-a aşezat lângă ea, a început să îi pupe mâinile, să o atingă. Nimeni din autobuz nu a intervenit, absolut nimeni. A coborât în stradă, s-a dus lângă o doamnă, i-a spus vreţi să îi spuneţi că sunteţi bunica mea, ca să mă scăpaţi de el? Femeia s-a întors cu spatele şi a plecat. Altcineva de pe trotuar a scos telefonul şi filma, nu a intervenit nimeni.
Copila a scăpat de agresor abia după ce şoferul autobuzului şi-a dat seama ce se întâmplă în staţie, a oprit maşina, s-a dat jos şi l-a pus pe fugă pe agresor. Situația este cu atât mai revoltătoare cu cât nu s-a întâmplat într-un loc ferit de ochii lumii, ci într-o stație de autobuz, una centrală, printre cele mai aglomerate din oraș.
De ce nu a sărit nimeni în ajutorul copilei
Explicațiile şi scuzele sunt mai ușor de găsit decât puterea de a reacționa.
Localnică: Cred că mi-ar fi teamă să intervin, pentru că persoanele din ziua de astăzi sunt foarte recalcitrante.
Localnică: Am intervenit, am primit multe injurii şi acum, nu mai… că noi nu prea suntem să sărim cum sunt ceilalţi. Vezi că omul, vorba ceea, are o problemă şi treci pe lângă el nepăsător.
Psihologii spun că vorbim de credinţe puternic înrădăcinate în mentalitatea colectivă.
Irina Gruia, psiholog: Responsabilitatea socială se împarte şi sunt cazuri dramatice de-a lungul timpului când oamenii au privit mai mulţi la un loc întâmplându-se o crimă sau abuzuri. Are legătură cu credinţele din cultura noastră - nu este treaba mea, nu mă bag în acest lucru, nu am cu ce să influenţez, dacă respectivul mă urmăreşte şi pe mine sau îmi face rău.
Mihaela nu mai e acelaşi copil. Nu mai doarme singură, se trezeşte noaptea plângând. Vor mai trece ani până când va merge din nou singură la şcoală. Cazul a intrat în vizorul poliţiştilor care au deschis dosar penal pentru agresiune sexuală.
Cristian Grigorescu, IPJ Dolj: S-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală. În cauză se efectuează verificări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, urmând a fi dispuse măsurile legale.
Reacţia mamei, după trauma suferită de copila ei
Mai multe femei s-au plâns, în comentarii, că au păţit acelaşi lucru, cu acelaşi individ.
Roxana, mama fetei: Am atâtea mesaje private, în afară de comentariile şi distribuirile care le vedeţi pe pagina mea, la postarea mea, am atâtea comentarii de susţinere, însă nimeni nu face, de fapt, mare lucru. Mi-am luat copilul şi am reîntors sufletul şi psihicul la Poliţie, timp de trei ore, pentru că asta este procedura, însă înaintea mea credeţi că a mai făcut cineva asta? Nu cred. Doar se plâng. Vai şi mie mi s-a întâmplat, vai, este un nenorocit, trebuie închis, du-te la Poliţie, însă ei nu au făcut niciodată nimic.
Agresorul suferă de afecţiuni psihice şi e liber pentru că mama lui îşi asumă că are grijă de el şi îl externează pe propria semnătură ori de câte ori poliţiştii îl duc la spital. Doar instanţa îl poate interna într-o clinică de specialitate.