Una dintre fetițele spălate pe cap de mamă cu soluție pentru oi, în Bistrița, e în comă
Trei fetiţe au ajuns în stare gravă la spital, după ce mama le-a spălat pe cap cu o soluţie folosită împotriva căpuşelor la animale. Una dintre copile e în comă, otrava i-a afectat creierul, iar medicii fac eforturi să o salveze.
De Redactia Observator la 19.05.2019, 22:27Trei fetiţe au ajuns în stare gravă la spital, după ce mama le-a spălat pe cap cu o soluţie folosită împotriva căpuşelor la animale. Una dintre copile e în comă, otrava i-a afectat creierul, iar medicii fac eforturi să o salveze. Tot ei avertizează că astfel de soluţii sunt toxice pentru oameni chiar şi prin simpla inhalare.
O mamă a folosit o soluţie toxică în loc de şampon, ca să-şi spele pe cap fetele. Copilele au vârstele de 6, 8 şi 11 ani.
Mamei i-a fost teamă că cele mici au luat păduchi de la şcoală şi s-a gândit că o soluţie împotriva căpuşelor la animale le-ar ajuta.
”Am folosit nişte soluţie, am făcut-o cu apă, am crezut că nu o fac prea tare, ele se tot scărpinau pe cap. Cea care e mai rău, imediat a venit şi mi-a spus că o doare în piept, că e rău. Mi-am dat seama că nu e bine, am spălat-o, după aceea am trezit-o şi pe cea mică”, spune mama fetelor.
Cele trei fetiţe nu se mai putea ţine pe picioare. Mama a chemat ambulanţa, dar salvatorii nu au putut ajunge pâna la casa familiei, din cauza drumului.
Drumul pana la casa familiei este impracticabil pentru masini, astfel incat parintii au fost nevoiti sa-si care fetitele in brate, pana la o distanta de 3 kilometri, pana in sat unde asteptau ambulantele.
Cele trei surori au fost duse de urgenţă la Cluj. Una dintre ele este în comă cu probleme neurologice.
DANIELA DRĂGHICI, medic primar pediatru: Cu manifestări respiratorii şi cu manifestări neurologice, pratic e un copil în comă care este ajutat de aparate să respire. În acelaşi timp, se administrează tratamentul care este antidotul acestei intoxicaţii.
Medicii spun că substanţa acţionează ca o otravă în cazul oamenilor. Şi la animale se foloseşte diluată şi doar la recomandarea medicului veterinar.
DANIEL LESCAI, medic veterinar: În primul rând răspundem prin tulburări ale sistemului nervos şi tulburări digestive şi respiratorii, iritaţii respiratorie severă, senzaţie de vomă, cefalee, până la stări comatoase şi de leşin. În cazul oamenilor, cu atât mai mult, aceste substanţe au valoare de otravă.
Viaţa fetiţei de opt ani e acum în mâinile medicilor. Surorile de şase şi 11 ani sunt în stare stabilă. Poliţia a deschis dosar penal pentru vătămare. În acest caz ar putea fi sesizată şi protecţia copilului.