Antena LIVE

Curs valutar

Update

Filmul unui deces ce putea fi evitat. Pacientă moartă la "Victor Babeș", după ce a fost detubată din greșeală

Bilanţul oficial al deceselor cauzate de COVID ar fi trebuit să aibă astăzi doar 167 de morţi. A avut un deces în plus. Cel al 168-lea este al unei femei detubate din greşeală de la aparate de către un brancardier trimis să facă treaba altcuiva. Vestea că unui om i-a fost luat aerul în timp ce lupta să traiască a făcut aproape neobservat faptul că suntem la un pas de un nou prag: 1299 de oameni internaţi la ATI. Cel mai probabil brancardierul va plati cu ani grei de puşcărie şi o conştiinţă distrusă pentru totdeauna dintr-o eroare care nu este doar a lui. Aparţine unui sistem greu încercat, istovit, supus erorilor provocate de oboseală şi suficienţă. Şi pe mâinile căruia mulţi fac orice să nu ajungă.

De la 11.12.2020, 20:41
WhatsApp
Vezi și:

Update ora 20:40 - Brancardierul care a detubat-o pe pacientă a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti:

La data de 11.12.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, brancardier în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” București, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, fiind reținută următoarea situație de fapt:

În data de 10.12.2020, ora 15:30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secției de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon și depunerea acestuia la morgă au fost solicitați mai mulți brancardieri, între care și inculpatul, precum și o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecție, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aștepta pe ceilalți și, confundând cele două paciente, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a scos sonda de intubare de la pacienta în viață, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertați.

Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a  procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Știre inițială:

10 decembrie. ora 16. Un medic al spitalului Victor Babeş din Capitală declară decesul unei paciente internate la ATI. Transmite apoi asistenţilor, conform procedurii, ca după două ore să fie detubată şi transportată la morgă. La fix două ore după, un brancardier intră în salon şi detubează o altă pacientă. 

Beatrice Mahler, manager Spital "Marius Nasta": Medicul constată decesul, timp de două ore pacientul rămâne în pat, conectat la aparate. După două ore, când medicul constată a doua oară că parametrii constataţi sunt aceiaşi, adică asistolă persistentă pe monitor, asistenta detubează pacientul şi îl pregăteşte, conform procedurii, pentru a fi dus către morgă. 

Potrivit unor surse, la câteva minute după, asistentele au intrat în salon şi l-au anunţat pe medicul de gardă. S-a încercat resuscitarea pacientei deconectate de la aparate, însă fără succes. Coordonatorul de gardă pe spital a sunat imediat la 112. Nimeni nu ştie, până acum, de ce făcea brancardierul treaba unei asistente. 

Fișa postului de brancardier: "Îşi desfăşoară activitatea în mod responsabil sub îndrumarea şi coordonarea asistentului medical sau a medicului de serviciu"

Radu Ţincu, medic prima ATI: Trebuie să fie în procedura spitalului. Fiecare spital are o procedură care spune foarte clar toţi paşii: cine stabileşte decesul, la ce interval de timp este pacientul decedat preluat din salon, cine face procedura, cine însoţeşte pacientul către morgă. Există mai mulţi paşi care implică identificarea pacientului respectiv, pentru că şi la morgă trebuie foarte bine identificat, să nu fie nicio suspiciune legată de identitatea lui.

Brancadierul nu avea voie să detubeze pacienți

Fiecare spital are propriile proceduri de diagnostic, îngrijire şi tratament. Dar regulile sunt stabilite în funcţie de lege şi de pregătirea medicală a fiecărui angajat. La pacientul viu, de intubare şi detubare se ocupă doar medicul curant sau cel de gardă. În cazul pacientului declarat decedat, dezechiparea se face de către un asistent medical, iar brancardierul este cel care se ocupă de transportul către morgă.

Reporter: Are în fişa postului brancardierul trecută detubarea ca fiind în sarcina lui?

Emilian Imbri, manager Spitalul "Victor Babeş": În niciun caz. Aşa ceva nu există. Singura persoană care poate face nişte manevre de genul acesta este medicul, care are pregătire, specializare şi atestat de Terapie Intensivă.

Femeia decedată accidental a fost dusă la IML, iar astăzi medicii legişti i-au făcut autopsia.

Surse din cadrul Institutul Naţional de Medicină Legală spun că pacienta a murit în urma deconectării de la aparate. În paralel, surse din rândul anchetatorilor spun că pacienta care ar fi trebuit dusă la morgă era deja dezintubată, iar femeia în vârstă de 65 de ani era în continuare monitorizată EKG, ventilată artificial şi intubată.

Brancardierul a fost audiat azi-noapte de poliţişti, iar sursele noastre spun că regretă gestul făcut.

"Nu mi-am dat seama, am greşit..."

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au preluat cazul, iar brancardierul, în vârstă de 58 de ani este cercetat pentru ucidere din culpă. În această seară a fost audiat din nou la serviciul omoruri. 

În zilele următoare, în faţa anchetatorilor vor ajunge şi medicii şi asistentele care răspundeau de activitatea medicală ieri la Spitalul Victor-Babeş din Capitală. Conducerea unităţii va face propria anchetă administrativă, iar Ministerul Sănătăţii a început o anchetă, realizată de inspectori sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică.

Andreea Milea

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live. ...

ancheta spitalul victor babes
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025