Antena LIVE

Curs valutar

Gheaţă cu bacterii periculoase şi germeni, găsite de inspectorii ANPC la un cunoscut fast-food

Gheaţă produsă fără avize şi contaminată cu bacterii periculoase. Asta au găsit comisarii ANPC la un singur restaurant fast-food al uneia dintre cele mai cunoscute companii din întreaga lume. Gheaţa plină de germeni ajungea în paharele cu băuturi răcoritoare ale clienţilor.

De la 25.10.2019, 19:24
WhatsApp
Vezi și:

Gheaţă produsă fără avize şi contaminată cu bacterii periculoase. Asta au găsit comisarii ANPC la un singur restaurant fast-food al uneia dintre cele mai cunoscute companii din întreaga lume. Gheaţa plină de germeni ajungea în paharele cu băuturi răcoritoare ale clienţilor.

Controalele au fost şi la un alt gigant fast-food. Ambele companii au fost amendate.

16 restaurante care aparţin celor mai cunoscute lanţuri de fast-food din întreaga lume au fost controlate de inspectorii pentru Protecţia Consumatorului.

Pungi întregi cu gheaţă au ajuns în laborator, pentru analize.

Horia Constantinescu: Producându-şi fiecare punct de lucru propria gheaţă în echipamente, atenţie, neautorizate! Au fost descoperite neconformităţi cu privire la calitate.

Primele rezultate ale testelor de laborator au arătat că numai într-un singur restaurant fast-food din Capitală, gheaţa folosită în băuturile răcoritoare era contaminată cu patru tipuri de germeni.

Paul Anghel, director ANPC: N-aş vrea să mă refer la numărul total de germeni, care a fost iarăşi destul de mare şi depăşit. dar am găsit la două probe bacterii coliforme şi enterococi intestinali clostridium. Din punctul de vedere al autorităţii, sunt de neacceptat.

Sunt bacterii care pot provoca enterocolite şi alte boli intestinale inflamatorii, spun medicii. Pentru consumatorii cu imunitatea scăzută, efectele pot fi şi mai grave.

În consecinţă, autorităţile au interzis fabricarea de gheaţă cu aparatură proprie până când instalaţiile nu vor fi autorizate şi mai ales igienizate.

Conducerea celebrei companii a prezentat scuze şi a transmis că a decis oprirea tuturor maşinilor de gheaţă din toate restaurantele din ţară până la finalizarea unei anchete interne: 

"Dorim să precizăm încă de la început că avem proceduri stricte de management și gestionare a gheții, incluzând inspecții zilnice, săptămânale și curățări periodice ale mașinilor de gheață. În plus, realizăm teste independente frecvente ale gheții în toate restaurantele noastre. Avem un sistem de evaluare periodică la nivel de produse, furnizori și procese pentru a ne asigura că toate standardele de calitate impuse prin lege sunt respectate."

Controale au fost şi la concurenţa directă, un alt lanţ de fast food la care mănâncă, zilnic, mii de oameni.

Şi aici, gheaţa era produsă tot în aparate proprii, fără avize de funcţionare, spun inspectorii. Însă testele de laborator nu au evidenţiat bacterii periculoase în ea.

Paul Anghel, director ANPC: S-a luat decizia opririi temporare a furnizării cu gheaţă pentru băututile carbogazoase, nici producerea acestei băuturi nu este acoperită de o autorizare. În paharul respectiv, doamna care servea a pus cam o treime gheaţă.

Reprezentanţii lanţului de fast-food au negat acuzaţiile: "Echipamentele pentru prepararea gheții sunt autorizate, certificate CE, conforme cu normele Uniunii Europene, iar apa provine din surse autorizate. Băuturile sunt produse în conformitate cu rețeta producătorilor, respectând întocmai rețeta provenită de la fiecare dintre aceștia. "

Ambele companii au fost amendate. Controalele se vor extinde la nivelul întregii ţări.

Update: În baza unei adrese emisă de DSVSA, ANPC permite restaurantelor McDonald's să prepare și să comercializeze băuturi răcoritoare la dozator și gheață. 

Premier Restaurants România, partenerul pentru dezvoltare al McDonald's în România, a solicitat un punct de vedere al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), privind necesitatea unei autorizări suplimentare pentru desfășurarea activităților de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții. Această solicitare s-a făcut ca urmare a deciziei Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) de a opri temporar activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții de uz alimentar, motivând că Premier Restaurants nu deține autorizările necesare. 

Răspunsul DSVSA, autoritatea competentă pentru acreditare, confirmă ceea ce Premier Restaurants a susținut de la început: „activitățile de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții numai în cadrul restaurantelor dumneavoastră, NU se înscriu în categoria activităților pentru care este necesară autorizarea/înregistrarea sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor SUPLIMENTAR, aceste activități fiind circumscrise activității de alimentație publică, activitate care este deja înregistrată sanitar - veterinar la DSVSA București". 

Prin urmare, Premier Restaurants are toate autorizările necesare și nu este obligată să obțină autorizări speciale pentru producerea băuturilor răcoritoare sau a gheții. 

Astfel, ANPC a revenit, după patru zile, asupra deciziei anunțate marți (21.10.2019) și a permis Premier Restaurants „să desfășoare activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

anpc gheata bacterii sanatate germeni fast food restaurant
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025