Greva profesorilor continuă. Ce au discutat sindicaliştii din Educaţie cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: "Nu este un pas înapoi"
După mai bine de o săptămână de grevă, Klaus Iohannis pare să fie cel care va stinge conflictul dintre profesori şi Guvern. Liderii sindicaliștilor din Educație au anunțat marți, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele României, că greva va continua și miercuri. Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare.
De Redactia Observator la 30.05.2023, 16:58Greva profesorilor continuă şi miercuri, după ce astăzi profesorii şi-au strigat nemulţumirile în faţa Guvernului, în cadrul unui protest uriaş, alături de elevi şi părinţi. Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Klaus Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.
Greva profesorilor. Discuţii la Cotroceni între sindicaliştii din Educaţie şi Klaus Iohannis
"Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate" a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
Greva va continua și miercuri, au mai spus liderii de sindicat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Pe parcursul serii, în urma discuțiilor cu membrii de sindicat, liderii vor anunța dacă școlile se vor redeschide săptămâna viitoare, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii. "Le mulțumesc pentru susținerea acordată, tot ceea ce facem noi este și pentru ei", a adăugat Marius Nistor, mesajul fiind adresat părinților și elevilor care au susținut protestul profesorilor.
- Klaus Iohannis i-a primit pe sindicaliștii din Educație la discuții. Mii de protestatari, la Palatul Cotroceni
- Noile negocieri de la Guvern au eşuat, greva profesorilor continuă. Protestatarii îi cer preşedintelui să...
- Profesorii îşi strigă nemulţumirile în faţa Guvernului, în cel mai mare protest de la începutul grevei. Li...
Klaus Iohannis garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din Educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din Educaţie că rezolvarea blocajului şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale.
Şeful statului anunţă că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din Educaţie. Şeful statului îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.
"În urma discuţiilor de astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanţii sindicatelor şi Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale şi a obţinerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educaţional. Preşedintele României îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor", spune Administraţia Prezidenţială.
Profesorii vor salarii mai mari. Ofertele lui Ciucă pentru sindicaliștii din Educație
Nicolae Ciucă le-a prezentat, marți, sindicaliștilor din Educație, măsurile pe care le propune privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ. Premierul s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație, iar în cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.
"În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai, în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României", transmite Executivul.
În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.
Executivul arată că aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ.