Greva profesorilor: Vin marţi elevii la şcoală? Răspunsul unei învăţătoare cu 15 ani vechime şi salariu de 3500 de lei
Greva profesorilor. 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din personalul auxiliar din şcoli şi grădiniţe sunt în grevă generală de astăzi. Sindicaliştii spun că nu vor renunţa la protest până când Guvernul nu va găsi o soluţie credibilă pentru revendicările lor. Întrebarea importantă este ce se întâmplă cu examenele care urmează? I-am invitat la Observator pe reprezentanţii ministerului Educaţiei, dar nu am primit însă niciun un răspuns. Reporterul Observator Mădălina Iacob a discutat despre grevă cu învăţătoarea Claudia Chiru, de la cea mai mare şcoală din Bucureşti.
De Mădălina Iacob la 22.05.2023, 14:01Suntem la Şcoala 195 din Capitală, cea mai mare şcoală din Bucureşti şi din ţară, aici învaţă peste 2000 de elevi. Iar din cei 167 de angajaţi ai instituţiei, peste 130 au intrat în grevă, azi, de la ora 08.00.
Mădălina Iacob: Cum este această zi pentru dumneavostră?
Claudia Chiru: De la ora 8 am venit la serviciu ca de obicei, doar că nu avem copiii, au rămas acasă pentru că noi suntem în grevă, o grevă care nu s-a întâmplat peste npapte, care a fost anunţată încă din 2021. De atunci noi tot am făcut paşi mici. Pentru că nu am fost băgaţi în seamă şi nu s-a purtat un dialog real cu noi, nu ni s-a oferit soluţii reale, am ajuns la grevă generală. Deci nu este o surpriză pentru nimeni. Cine spune că este luat prin surprindere, minte. Noi am anunţat din timp acest lucru şi toată lumea a ştiut că noi ne îndreptăm spre grevă.
Mădălina Iacob: Ce le-aţi spus părinţilor?
- Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU...
- SONDAJ. Credeţi că greva profesorilor îi va afecta pe elevi în vederea Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului?
- A început greva naţională din Educaţie. Peste 150.000 de profesori s-au oprit din activitate. Părinții,...
- Astăzi, Legile Educației intră la vot final în Senat, în plină grevă a profesorilor
Claudia Chiru: Le-am spus că intru în grevă alături de colegii mei. Suntem din ce în ce mai mulţi. Sunt şi colegi care nu sunt membri de sindicat şi care s-au alăturat grevei. Şi i-am rugat pe părinţi să ţină copiii acasă.
Mădălina Iacob: Care a fost feedback-ul părinţilor?
Claudia Chiru: Unii părinţi nu au spus nimic, alţii au spus "bine, succes".
Mădălina Iacob: Elevii care au învătători sau profesori în grevă rămân acasă. Ceilalţi vin la şcoală?
Claudia Chiru: Da. Sunt câţiva colegi care au decis să nu se alăture grevei şi atunci ei fac ore şi au chemat copiii la şcoală.
Mădălina Iacob: Cum se face gestionarea?
Claudia Chiru: Nu ştiu să vă răspund exact. Ştiu doar că prefesorii care doresc să facă orele, vin la şcoală şi îşi fac orele pe care le au în orar. Încearcă împreună să le aranjeze cât mai apropiat una de cealaltă pentu că se pot face nişte modificări astăzi.
Mădălina Iacob: Cât sunteţi dispusă să rămâneţi în grevă?
Claudia Chiru: Eu nu aş vrea să rămân foarte mult în grevă, îmi doresc să ajungem la o înţelegere...dar suntem hotărâţi să rămânem în grevă cât este necesar.
Mădălina Iacob: Momentam, sindicaliştii au transmis că nu au nici semn oficial din partea autorităţilor, azi nu au fost anunţate negocieri. Credeţi că se va întâmpla ceva?
Claudia Chiru: Eu sper că da, trebuie să negociezi zi de zi, oră de oră până când ajungi la o înţelegere pentru că este o situaţie foarte gravă.
Mădălina Iacob: Haideţi să dăm exemplul personal. Care este salariul dumneavoastră?
Claudia Chiru: Am 15 ani vechime. Salariul meu este 3500 de lei pe lună şi nu creşte în funcţie de inflaţie, ci în funcţie de aceste grile. Noi ne dorim nişte grile mai flexibile, astfel încât să se reflecte şi vechimea în ele, nu doar anumite sporuri şi aceste creşteri salariale punctuale. Vedem ce o să obţinem.
Mădălina Iacob: Un bonus de 1000 de lei, discutat ieri, ar fi de ajuns?
Claudia Chiru: Nu pot să răspund la aceasta întrebare. Pentru mine ar fi de ajuns, da. Pentru mine şi pentru multi profesori este o chestiune de onoare şi respect pe care îl cerem din partea guvernului. Pentru că iată suntem în grevă şi nici măcar nu au intrat într-o comunicare cu noi, nu-i interesează să vorbească cu noi, nu ne-a spus nimeni nimic, ne simţim nevăzuţi şi nerespectaţi. Această meserie este una fără de care societea nu poate avansa. La orice înţelegere am ajunge, undeva la mijloc, să ne simţim şi respectaţi, şi văzuţi, eu cred că am putea să revenim la ore.
Mădălina Iacob: Mâine, elevii vin la şcoală sau nu?
Claudia Chiru: Mâine, elevii nu vin la şcoală pentru că dacă nu se întâmplă nimic, noi continuăm să fim în grevă. Îi rog pe părinţi să se uite la ştiri.