Antena Meniu Search
x

Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!"

Este haos în învăţământ în prima zi de grevă generală a profesorilor. 9 din 10 angajaţi din educaţie protestează şi sunt decişi să nu reia orele până când revendicările lor nu vor fi acceptate. O nouă încercare a guvernului de a opri greva a fost respinsă azi de sindicate care au transmis că profesorii şi învăţătorii nu sunt asistaţi social, au nevoie de salarii decente, nu de ajutoare sociale. 

de Redactia Observator

la 22.05.2023, 12:53

Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!"
Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!" - Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliştii din educaţie au negociat azi pe ultima sută de metri şi cu ministrul Educaţiei şi cu premierul, dar nu au ajuns la nicio înţelegere. Li s-au propus bonusuri pentru debutanţi şi pentru dascălii din mediile defavorizate, dar şi creşteri salariale pentru personalul nedidactic. Profesorii rămân însă pe poziţii şi spun că nu sunt asistaţi social. 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" au transmis luni la prânz că au respins "aşa-zisa ofertă a Guvernului României". "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social! AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE", au transmis sindicaliştii.

Aceştia fac apel la solidaritate în rândul membrilor pentru continuarea demersului. "Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă", au mai transmis sindicaliştii.

Premierul le-a spus sindicaliştilor că este cel mai prost moment pentru grevă

Pe acelaşi subiect

Duminică, după trei ore de negocieri cu premierul, preşedintele PSD şi ministrul Educaţiei, profesorii au ieșit mai nemulțumiți decât au intrat la Guvern. Aşa încât 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din personalul auxiliar din şcoli şi grădiniţe sunt în grevă generală astăzi.

Reamintim propunerile de până acum ale guvernanţilor: un bonus de o mie de lei, de două ori pe an, pentru profesorii debutanţi sau pentru cei din zone defavorizate şi creşteri de salarii pentru personalul nedidactic.  Foarte departe de ceea ce vor sindicaliştii: majorarea salariului profesorilor debutanți de la 2700 de lei, cât este în prezent, la 4000 de lei şi ca venitul unui dascăl aflat la final de carieră să depășească 6000 de lei, cu aproape 2.000 mai mult față de pragul din acest moment.

Potrivit informaţiilor Observator, în spatele uşilor închise, premierul le-a explicat sindicaliştilor că este cel mai prost moment pentru grevă din ultimii 10 ani. Nu atât pentru elevi şi părinţii care astăzi nu au cu cine să-şi lase copiii, ci din punct de vedere politic, pentru că se produce instabilitate atunci când se schimbă un guvern cu altul. Şi învăţământul superior de stat este în grevă de solidaritate, programată între orele 11 şi 13. Vorbim de circa 10.000 de salariaţi. 

Ministerul Educației: Se lucrează la actele care să permită creșterea salariilor personalului nedidactic

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni dimineaţă, că se lucrează la actele normative care să permită acordarea unor stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate, precum și salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%.

"Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior", a transmis Ministerul Educației.

"Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi (luni - n.r.), la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare", se mai menționează în  comunicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor. Sindicatele au respins noua "ofertă" a Guvernului: "NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!"