Video A început greva naţională din Educaţie. Peste 150.000 de profesori s-au oprit din activitate. Părinții, nevoiţi să ţină copiii acasă
După ce negocierile de duminică cu Guvernul au eşuat, sindicatele din Educaţie declanşează astăzi o grevă generală în şcoli. Cei mai afectaţi de grevă profesorilor sunt şi părinţii. Pentru că şi educatorii protestează, mulţi părinţi nu au cu cine să îi lase pe cei mici.
Au venit câţiva educatori care au spus că vor fi astăzi prezenţi la grădiniţă, însă nu să îi supravegheze pe cei mici, ci să protesteze. Părinţii au fost anunţaţi de vineri că copii lor vor sta acasă aşa că au fost nevoiţi să caute soluţii alternative, să îi lase pe cei mici fie cu bunicii, cu vecinii sau chiar să îşi ia liber de la serviciu.
Greva s-ar putea prelungi pe termen nelimitat
Este cea mai mare grevă generală din învăţământ, sunt peste 150 de mii de cadre didactice care nu vor avea activitate. Nu se ştie cât va dura această grevă, ar putea fi prelungită pe termen nelimitat şi asta pentru că negocierile din weekend cu sindicaliştii nu au dus la niciun consens.
În timp ce sindicaliştii cer majorarea salariului profesorilor debutanţi de la 2700 de lei pe lună la 4000 de lei, guvernanţii au spus că le vor acorda 2000 de lei în plus pe an. Liderii de sindicat au spus că la negocieri au fost menţionate bonusuri pentru profesorii debutanţi şi cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.
- Astăzi, Legile Educației intră la vot final în Senat, în plină grevă a profesorilor
- Greva profesorilor începe luni şi s-ar putea prelungi pe termen nelimitat. Sindicaliştii nu acceptă oferta...
- Greva profesorilor de luni, 22 mai. Cum negociază Guvernul cu sindicatele din Educaţie, care cer majorarea...
Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi până când cei care au aderat la declanşarea ei vor renunţa. Ei îi sfătuiesc pe părinţi să îşi ţină luni copiii acasă, chiar dacă şcolile nu se vor închide.
Guvernul a anunţat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.
Grevă de avertisment de astăzi şi pentru învăţământul superior
Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă, a spus sindicalistul, relatează news.ro.
Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰