Hakerii pro-ruși schimbă tactica. Trimit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram sau Messenger. Avertismentul experților
Avalanşă de atacuri cibernetice asupra instituţiilor din România. Mii de tentative de astfel de acţiuni venite din partea hackerilor pro ruşi au fost blocate în ultimele trei zile, anunţă specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Vizate au fost instituţii bancare, site-uri ale ministerelor sau ale spitalelor. Gruparea Killnet susţine că atacurile sunt efectul sprijinului oferit Ucrainei de România.
De Laurenţiu Rădulescu la 01.05.2022, 20:33654 de adrese IP au fost identificate drept surse de pe care instituţiile din România au fost atacate cibernetic în ultimele 72 de ore. Majoritatea provin din ţări precum Indonezia, Mexic, Rusia sau Brazilia. Userii sunt astfel foarte greu de identificat.
Mihai Rotariu-reprezentant DSNC: În perioada următoare trebuie să luăm măsurile adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurii cibernetice.
Gruparea Killnet, din care fac poarte hackeri pro ruşi, a revendicat acţiunile cibernetice. În urmă cu două zile site-urile Ministerului Apărării, al Guvernului, CFR Călători dar şi al OTP Bank au fost blocate. Ieri hackerii au reuşit inclusiv blocarea adresei directoratului naţional pentru securitate cibernetică.
Hackerii pro ruşi au pus ochii pe instituţiile din România
Silviu Stahioe, specialist atacuri cyber: Există servicii dedicate care permit utilizatorilor să redirecţioneze traficul, să pună un intermediar între cereri, încât să nu fie foarte afectat. Soluţiile de securitate clasice nu ajută foarte mult in aceste tipuri de atacuri.
Azi a fost rândul Republicii Moldova. Aceleaşi site-uri, ca în România, au fost atacate. Iar hackerii deja îşi diversifică tacticile.
"Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori". Sursă DNSC
Specialişti ai STS au anunţat astăzi că în ultimele 72 de ore creşterea atacurilor este dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% al acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade." Sursă: STS
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Nu răspundeţi mesajelor urgente venite pe mail, whatssup sau messenger, înainte de a verifica. Nu deschideţi cererilor care vi se par ciudat formulate şi care apar ca venind de la persoane de încredere. Şi poate cel mai important, nu transmiteţi date cu caracter personal sau date tehnice, atunci când vă sunt cerute online.
Atacurile cibernetice au legătură directă cu ajutorul dat de România Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a afirmat chiar că trenurile care aduc la noi cereale din Ucraina se întorc încărcate cu armament. Astăzi oficialii MAPN au dezminţit informaţiile, spunând că sunt doar provocări.
"Orice speculații privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acțiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă și manipulare a realității activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina". Sursă- oficiali MAPN
Gruparea de hackeri pro rusă Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România.