O icoană "făcătoare de minuni", motiv de scandal în Constanţa
O icoană făcătoare de minuni, expusă în ultimii ani la mai multe biserici din România, ar fi de fapt un fals grosolan. Dezvăluirea le aparţine unor jurnalişti din Constanţa.
De Redactia Observator la 11.02.2019, 21:02O icoană făcătoare de minuni, expusă în ultimii ani la mai multe biserici din România, ar fi de fapt un fals grosolan. Dezvăluirea le aparţine unor jurnalişti din Constanţa. Ei scriu că "Maica Domnului care lăcrimează" este o doar o copie a originalului, păstrat de ani buni în Ucraina. Presa locală a arătat şi că, graţie obiectului de cult, preoţii au obţinut donaţii de mii de Euro. O copie nu este un fals, răspunde Arhiepiscopia Tomisului, care spune că şi o replică a originalului poate face minuni.
"Icoana a început să izvorască mir!”, a fost anunţul care, cu o lună în urmă, făcea senzaţie în parohia din localitatea constănţeanţă Lazu.
Adusă din Ucraina, icoana veche de peste 200 de ani a Maicii Domnului lăcrimase peste noapte.
GEORGE PIȚIGOI, preotul parohiei Lazu: Mirul s-a văzut în zona aceasta, a ochilor. Iar după aceea a început să izvorască şi în zona aceasta, deci, pe interior.
A fost doar unul dintre multele miracole puse pe seama obiectului de cult. Icoana stă, de regulă, într-o biserică din Odessa, condusă de un preot din Republica Moldova. Datorită faimei a fost trimisă, în ultimii ani, în zeci de localităţi din România. Sau cel puţin aşa s-a crezut până acum.
RĂZVAN ROTARU, director dezvăluiri.ro: Am reuşit să găsim în mediul online nu mai puţin de şase copii ale acestei icoane, diferite între ele, prezentante în diverse locuri drept originale.
Şi icoana care lăcrima cu mir este de fapt o copie. A arătat-o investigaţia unor jurnalişti constănţeni, iar informaţia a fost confirmată de preotul din Ucraina, care are originalul în grijă. Detaliul nu era cunoscut, însă, de preoţii din România.
EUGEN TĂNĂSESCU, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Nu întotdeauna autorităţile bisericeşti menţionează faptul că o icoană poate fi o copie, adică o realizare aproape identică a altei icoane.
Fie că preoţii au ştiut sau nu, prezenţa icoanei în biserică a fost una foarte profitabilă, spun jurnaliştii constănţeni.
RĂZVAN ROTARU, director dezvăluiri.ro: Surse din rândul preoţilor ne-au relatat faptul că în ultimii trei ani icoana a vizitat nu mai puţin de 30 de biserici în judeţul Constanţa şi a produs cam două-trei mii de euro pe zi din banii pe care credincioşii îi lasă în cutia milei.
Arhiepiscopia Tomisului, care are în grijă, în prezent, obiectul de cult, nu vede o problemă în faptul că icoana nu este originală.
EUGEN TĂNĂSESCU, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Credincioşii nu au de ce să se gândească că sunt înşelaţi pentru că, în realitate, puterea lui Dumnezeu lucrează prin orice icoană sfinţită. Nu icoana în sine este un instrument, ci puterea lui Dumnezeu care, în ultimă instanţă, este reprezentat pe acea icoană.
Între timp, oamenii continuă să se închine la obiectul de cult, depus la o biserică din Medgidia.
”Păcatul tot al lor este. Noi credincioşii venim că aşa credem, că aşa e bine”, spune o credincioasă.
Preotul din Ucraina care a trimis copia icoanei în România nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.