Tornade de foc în Australia, flăcări de zeci de metri înălţime, români prinşi în mijlocul dezastrului (Video)
Valurile de foc se extind în Australia, iar cele câteva picături de ploaie, care au căzut, au stins doar speranţele oamenilor. Pompierii descriu ultimele 24 de ore drept unele dintre cele mai grave zile din istorie.
De Laurenţiu Rădulescu la 24.01.2020, 01:04Valurile de foc se extind în Australia, iar cele câteva picături de ploaie, care au căzut, au stins doar speranţele oamenilor. Pompierii descriu ultimele 24 de ore drept unele dintre cele mai grave zile din istorie. Specialiştii asistă neputincioşi la un fenomen nemaivăzut: flăcările uriaşe au generat tornade de foc în atmosferă. În mijlocul infernului sunt prinşi şi mulţi români.
Aşa arată infernul prin care trec 24 de ore din 24 salvatorii din Australia. Cerul nu mai e nici măcar portocaliu, e roşu. Specialiştii spun că flăcările de zeci de metri înălţime generează temperaturi uriaşe care creează în atmosferă furtuni şi chiar tornade de foc. Scăpate de mult de sub control, incendiile au cuprins în ultimele ore şi oraşul Eden, aflat în sud-estul ţării.
Şi în capitala Canberra fumul a întunecat ieri cerul. Autorităţile au închis şcoli, muzee şi parcuri de distracţie din cauza aerului irespirabil. Zeci de mii de români sunt prinşi în mijlocul dezastrului.
Lucian Burcă, român din Australia: Practic noi suntem, la ora actuală, suntem înconjuraţi de foc pe trei părţi, mai puţin nord. Problema este că vegetaţia este extrem de uscată, pentru că nu a plouat de mai mult de un an
Solidaritatea din ultimele zile e impresionantă.
Lenuţa Luminiţa, român din Australia: Cum ar fi pe un stadion, au făcut mâncare şi le-a dat micul dejun, prânz şi cină. Încă se strâng o groază de mâncare şi haine
2700 de pompieri şi peste trei mii de rezervişti luptă acum cu flăcările. Salvatorii descriu ultimele 24 de ore drept una din cele mai grave zile din istoria omenirii.
Pentru Observator, un român stabilit în Australia, care lucrează ca pompier voluntar, povesteşte ce eforturi supraomeneşti se fac.
Gabi Cazacenco, pompier român voluntar în Australia: Starea este de alertă. Oamenii din regiune sunt anunţaţi din timp să evacueze zona
Speranţele oamenilor s-au agăţat ieri de primii stropi de ploaie. În mijlocul catastrofei, pompierii au dansat. Au fost însă doar câteva picături.
23 de oameni au murit în catastrofa din Australia. Au pierit şi cinci sute de milioane de animale. Multe specii sunt acum ameninţate cu dispariţia. Voluntarii se bucură pentru fiecare viaţă salvată.
În ajutorul australienilor au sărit vedete din întreaga lume.
Pink, Kylie Minogue, Naomi Watts, Karolina Pliskova şi Simona Halep sunt printre personalităţile care au anunţat că vor dona bani pentru victimele din Australia.