Pagube majore în urma incendiului care a devastat Palatul Episcopal din Oradea
Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului, veche de peste 100 de ani, a fost distrus aseară într-un incendiu devastator. Flăcările au cuprins mai întâi acoperişul şi s-au extins rapid spre etajul unu şi la parter.
De Redactia Observator la 26.08.2018, 10:01Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului, veche de peste 100 de ani, a fost distrus aseară într-un incendiu devastator. Flăcările au cuprins mai întâi acoperişul şi s-au extins rapid spre etajul unu şi la parter. Din păcate, focul a fost observat târziu, iar până la sosirea echipajelor ISU, cuprinsese deja toată clădirea. A fost mobilizare generală după ce s-a dat alerta. Peste 100 de pompieri au intervenit, iar în două ore au reuşit să stingă incendiul. Nu au fost victime, însă clădirea, de patrimoniu, a fost serios avariată. Pagubele vor fi estimate în zilele următoare.
O filmare făcută de un orădean, la câteva străzi distanţă de Palatul Episcopiei Greco-Catolice, pare să surprindă chiar momentul în care a izbucnit vâlvătaia. Pe imagini se observă cum flăcările cuprind una dintre ferestrele clădirii, apoi, în doar câteva clipe, se extind pe toată faţada.
Alarma s-a dat cu puţin înainte de ora 22. Imediat au ajuns mai multe autospeciale ISU.
Din fericire, în clădire se afla doar un preot care locuieşte acolo. A reuşit să se salveze la timp. La aproximativ o oră de la izbucnirea incendiului, unul dintre turnurile palatului s-a prăbuşit în flăcări.
Sute de orădeni au urmărit cu sufletul la gură intervenţia pompierilor. Sunt impresionaţi. Palatul episcopal este o clădire simbol pentru oraş.
Pe lângă valoarea de patrimoniu a clădirii, Palatul Episcopiei Greco-Catolice găzduieşte şi opere de artă valoroase.
Autorităţile au evacuat urgent toată zona. Chiar şi trecătorii au pus umărul şi au ajutat echipele de intervenţie.
După aproape trei ore, incendiul a fost stins.
În zilele următoare, specialiştii ISU vor căuta să identifice cauzele care au dus la producerea catastrofei şi vor evalua pagubele.