Incendiu pe Dunăre: trei barje pline cu cărbune au luat foc după ce bulgarii au refuzat să le descarce, iar românii nu au putut
Incident grav în apele Dunării, la graniţa cu Bulgaria. Mai multe barje sârbeşti cu cărbune au ars în zona internaţională, după ce bulgarii au refuzat să le descarce. Se pare că iniţial au încercat să descarce încărcătura la Giurgiu, dar braţul macaralei nu a ajuns, iar atunci au decis să încerce la Ruse, Bulgaria, unde există cheuri verticale. Din păcate bulgarii au refuzat şi, din cauza caniculei, cărbunii s-au aprins. Barjele sunt blocate în zona localităţii Zimnicea de peste două săptămâni şi au dat semne şi înainte că încep să fumege. Acum, autorităţile bulgare se plâng de poluarea din zonă.
De Redactia Observator la 21.07.2022, 21:22Trei barje sârbeşti încărcate cu câte 1.200 de tone de cărbune fiecare sunt blocate de peste două săptămâni pe Dunăre în zona localităţii Zimnicea, din cauza scăderii nivelului fluviului. Iar în contextul temperaturilor mari cărbunele se autoaprinde şi arde mocnit. O intervenţie de stingere prin inundare ar duce la poluarea gravă a Dunării. Autorităţile române fac demersuri pentru ca cele din Bulgaria să ducă în zonă o macara plutitoare, iar încărcătura din fiecare barjă să fie redusă pentru ca acestea să poată înainta.
Barje sârbeşti în flăcări, pe Dunăre
Cele trei barje sub pavilion sârbesc transportau cărbune de la Constanţa la Belgrad şi au rămas blocate încă de la începutul lunii iulie, la kilometrul 496 al Dunării, în apele internaţionale, în dreptul localităţii Zimnicea, au declarat pentru news.ro reprezentanţi ai ISU Giurgiu. Fiecare barjă are o încărcătură de 1.200 de tone de cărbune şi, din cauza scăderii semnificative a nivelului apelor fluviului, transportoarele nu mai pot înainta.
În data de 3 iulie, s-a semnalat pentru prima dată faptul că încărcătura se autoaprinde din cauza temperaturilor ridicate. Recent, cărbunele de pe cele trei barje a început din nou să fumege din cauza căldurii, arzând, dar mocnit, fără flacără. Oficialii ISU au precizat că o intervenţie de stingere prin inundare ar duce la scufundarea barjelor şi la poluarea a apei. În aceste condiţii, este luată în calcul transbordarea unei cantităţi de cărbune de pe fiecare barjă pentru ca acestea să poată înainta.
Autorităţile din România nu au o macara plutitoare şi fac demersuri pentru ca cele din Bulgaria să aducă una în zonă, pentru ca o parte din cărbunele de pe fiecare dintre cele trei barje să fie mutat pe o a patra barjă, adusă din Serbia, iar şlepurile să poată înainta spre destinaţie.