Antena Meniu Search
x

Video "Ne simțim ca în Elveția". Peisajul de vis, unul dintre cele mai frumoase din Europa, ascunde o lecţie de istorie preţioasă

Cine a vrut o evadare în natură, cu apă și munte la un loc, a avut parte de un weekend perfect în Clisura Dunării. E o destinație pe care mulți turiști o compară cu Elveția. În zona unde Dunărea oferă printre cele mai spectaculoase peisaje din Europa, turiștii sunt atrași atât de plimbările cu șalupa, cât și de mâncarea cu specific pescăresc. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 17.07.2022, 21:42

Vezi și

Cine ajunge la Dubova, nu poate rata Chipul lui Decebal. Măsoară 55 de metri și este cea mai mare sculptură în stâncă din Europa și a doua din lume. Este cadrul preferat de turiști pentru că este perfect pentru un selfie. Priveliștea îți încântă însă privirea oriunde te-ai uita. "Traseele sunt foarte frumoase, peisajul extraordinar. Sper să mai vin vara aceasta. Şi apă, și munte. Ne simțim ca în Elveția", mărturiseşte un bărbat. "E foarte frumos. Am văzut Capul lui Decebal, ne-am dat cu barca, foarte frumoasă zona", spune un tânăr.

Cum a apărut numele de Cazanele Dunării

Din cauza apei învolburate care îți dă impresia că fierbe, cunoaștem zona drept Cazanele Dunării. Versanţii stâncoși și fluviul care se îngustează până la 230 de metri îți taie respirația. "Din barcă, Dunărea este și mai spectaculoasă. Așa ai parte de o experiență de neuitat și poți descoperi frumuseţi ale locului, care nu sunt accesibile de pe uscat", arată Diana Speretoiu, reporter Observator.

"Aici este Tabula Traiana, un monument făcut de romani în primul război de cucerire, 101-102. A fost inițial 20 de metri mai jos, la nivelul Dunării vechi. Atunci când s-a construit barajul de la Porțile de Fier, s-a format lacul de acumulare, Dunarea s-a înălțat cu circa 25 de metri", povesteşte Nicu Roman, proprietar pensiune. Stânca a fost decupată și ridicată. Și așa, gravura poate fi admirată și în ziua de astăzi. Este una dintre cele 12 realizate de romani în această zonă și singura care a rezistat de-a lungul anilor. 

Pe acelaşi subiect

Peisaje de vis în România

Mai departe, descoperim un alt obiectiv plin de istorie şi credinţă. "Mănăstirea Mraconia este o mănăstire de măicuțe. Ea a fost reconstruită aici. Mănăstirea a rămas sub apă. Era puțin mai în spate, în zona podului. Era foarte veche, de prin anii 1500", adaugă Nicu Roman, proprietar pensiune. Aventura continuă: "Suntem în golful Mraconia, care a luat naștere odată cu formarea lacului de acumulare. Dunărea a intrat pe albia pârâului Mraconia și așa s-a format golful. Este foarte liniștit, fiind între munți".

Turiștii care ajung în zonă se pot caza în Orașova, care este într-o continuă dezvoltare, sau în Eșelnița. Localitatea de la malul fluviului este preferată de cei care vor să se cazeze în pensiuni care au piscine și vedere la Dunăre. "În Clisura Dunării, turiștii vin ca să se relaxeze, dar să facă și drumeții pe munte și, bineînțeles, pe Dunăre, cu ambarcațiunile", spune Florentina Muchistch, proprietar pensiune.

Așa cum era de așteptat, aici preparatele din pește sunt vedetele de pe mesele oaspeților. "De la ciorba de burtă, pește până la tradiţionalul peste prăjit, în crustă de bere și, nu în ultimul rând, dulcețuri, papanași, clătite", arată Adelin Ciudoiu, reprezentant restaurant. O noapte de cazare aici pornește de la 400 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » "Ne simțim ca în Elveția". Peisajul de vis, unul dintre cele mai frumoase din Europa, ascunde o lecţie de istorie preţioasă